Podeli
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Osim visoke temperature, gubitka čula ukusa i mirisa, kašlja, koronavirus uzrokuje još niz drugih simptoma. Sada je otkriveno još novih tegoba koje možete da doživite ukoliko se zarazite ovim virusom.

Naučnici su analizom 12.000 poseta pacijenata hitnim službama, u pet njujorških bolnica, otkrili da se 57,5 posto pozitivnih pacijenata žalilo na osećaj malaksalosti. Isto tako, kod 55,5 posto pacijenata šećer u krvi je bio van kontrole, a 51,4 posto pacijenata najviše se žalilo na gastrointestinalne tegobe.

Pročitajte još:

Istraživanje, koja je nedavno objavljeno u naučnom časopisu American Journal of Medicine, otkrilo je i da se pacijenti stariji od 65 godina više žale na netipične simptome, poput proliva, umora i slabosti. Zatim, studija je otkrila i da pacijentima koji su dehidrirani, promenjenog mentalnog statusa (pod koji ‘propada’ i osećaj slabosti) ili kojima je naglo pao nivo šećera u krvi, preti veći rizik od smrti od komplikacija izazvanih bolešću kovida 19.

Nova saznanja mogu pomoći bolnicama u organizaciji bolje nege za te rizične pacijente, ali isto tako mogu pomoći članovima porodice i ljudima koji rade s penzionerima da bolje prepoznaju znakove upozorenja na zarazu novim koronavirusom, kaže Kristofer Kliford, koautor studije sa Škole za medicinu Icah u Njujorku, za Washington post, a prenosi Zimo.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue, File

Prvi simptom koronavirusa obično se pojavljuje u obliku groznice. Neki mogu osetiti umor, bolove u mišićima i suv kašalj, a manji broj njih ima proliv ili mučnine dan do dva pre.

Pacijenti mogu patiti od bolova u grudima i otežanog disanja – posebno ako su stariji ili imaju već neke hronične bolesti, i to oko petog dana infekcije.

Ako simptomi nastave da se pogoršavaju deseti dan pacijent će veroatno biti primljen u jedinicu intenzivne nege. Ovi pacijenti verovatno imaju jače bolove u stomaku i nedostatak apetita nego kod blažih slučajeva.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar