Foto: Unsplash / maddi-bazzocco

Jutarnji obrok može značajno uticati na zdravlje sistema za varenje i nivo energije tokom dana.

Iako mnogi smatraju žitarice praktičnim i „zdravim” izborom, stručnjaci upozoravaju da određene vrste, posebno one sa dodatim veštačkim zaslađivačima, mogu naneti više štete nego koristi – naročito ako ih jedete rano ujutru, piše SheFinds.

Kako veštački zaslađivači deluju na creva?

Foto: Unsplash / caleb-minear

Veštački zaslađivači, koji se dodaju kako bi pojačali ukus bez dodatnih kalorija, mogu narušiti ravnotežu crevne mikrobiote. Takve promene u sastavu bakterija u crevima povezane su sa nepovoljnim uticajem na varenje i metabolizam.

Pored toga, istraživanja pokazuju da veštački zaslađivači mogu ometati prirodnu regulaciju apetita. To može dovesti do većeg unosa kalorija i, vremenom, do povećanja telesne mase.

Kombinacija šećera, zaslađivača i šećernih alkohola

Nutricionistkinja Ebi Grim upozorava da žitarice često sadrže kombinaciju šećera, veštačkih zaslađivača i šećernih alkohola, poput eritritola, koji posebno negativno utiču na varenje.
„Šećerni alkoholi privlače vodu u sistem za varenje, što može izazvati neprijatne simptome poput nadutosti, dijareje, gasova i grčeva. Takođe mogu promeniti odnos dobrih i loših bakterija u crevima”, objašnjava Grim.

Nedostatak proteina i nagli skokovi šećera u krvi

Foto: Unsplash / tiard-schulz

Grim naglašava da ovakve žitarice često imaju malo proteina, što dodatno pogoršava situaciju. Nedostatak proteina u obroku može dovesti do naglog porasta nivoa šećera u krvi, a zatim i do njegovog brzog pada.

„Kada šećer u krvi naglo poraste, raste i želja za slatkim, što dovodi do većeg unosa šećera i, vremenom, gojenja”, dodaje ona.

Takođe, prekomerna količina šećera u ishrani stvara idealne uslove za rast štetnih bakterija u crevima. To može poremetiti komunikaciju creva sa ostatkom tela, uticati na metabolizam i otežati održavanje zdrave telesne mase.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar