Norveški stručnjaci protiv vakcina Astrazeneka i Džonson

Zdravlje 10. maj. 202111:52
Podeli:
AstraZeneka AstraZeneca
AstraZeneka vakcina Foto:EPA-EFE/CIRO FUSCO

Komisija stručnjaka koju je norveška vlada formirala da bi odlučila o upotrebi vakcina protiv koronavirusa Astrazeneka i Džonson i Džonson (Johnson & Johnson), danas je preporučila da se odustane od njih zbog pojave neželjenih efekata.

„Ne preporučujemo upotrebu adenovirusnih vektorskih vakcina u nacionalnom programu imunizacije i to, naravno, zbog ozbiljnih neželjenih efekata“, izjavio je šef komisije Lars Vorland predajući izveštaj.

Ministar zdravlja Bent Heje, kome je predat izveštaj, još ne zna stav vlade o tim vakcinama.

Norveška je 11. marta obustavila upotrebu Astrazenekine vakcine kako bi ispitala neželjene efekte, koji su retki, ali potencijalno ozbiljni.

Pročitajte još:

Evropska agencija za lekove i Svetska zdravstvena organizacija preporučuju dalje korišćenje tih vakcina, ocenjujući da je korist veća od rizika.

Od 134.000 doza Astrazeneke, koliko je dato do sredine marta, registrovano je pet slučajeva teške tromboze, uključujući tri smrtna ishoda, kod relativno mladih i do tada zdravih ljudi. Prvi primalac te vakcine je umro od cerebralnog krvarenja.

Vakcina američkog proizvodjača Džonson i Džonson još nije korišćena u Norveškoj, ali u SAD ima retkih slučajeva tromboze nakon njene upotrebe.

Za sada je susedna Danska jedina zemlja u Evropi koja je zvanično odustala od vakcina Astrazeneka i Džonson.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar