Nije samo dim: Šta sve može da vam ošteti pluća

Zdravlje 06. dec. 202010:05
Podeli:
Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Duvanski dim i zagađen vazduh nisu jedini uzročnici respiratornih problema - mnogo toga bi moglo da bude vrlo štetno za vaša pluća.

Buđ

Radi se o tipu gljivice koje u vazduh ispuštaju sitne čestice spora koje mogu da prouzrokuju ozbiljne infekcije pluća ako ste alergični na buđ. Jedna od opasnih bolesti je KOPB. Ako ste osetljivi na buđ, zaštite svoj dom od gljivica.

Pročitajte još:

Radon

Radon je bezbojan i bezmirisan plin koji, ako ste njemu dugo izloženi, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posledica, poput pada imuniteta i alergija, ali  i do mnogo ozbiljnijih oboljenja, poput povećanog rizika od upala pluća. Radon se slobodno širi u gotovo svim kućama, a lako prolazi kroz pesak i većinu poroznih materijala i kroz pukotine u stambenim objektima, piše WebMD.

Tepisi

U tepisima mnogo toga može da se sakrije što može negativno da utiče na vaša pluća. Ono što ne znate jeste da verovatno i hemikalije koje se koriste pri postavljanju tepiha, tačnije tepisona ,mogu da štete zdravlju pluća. Ako ste osetljivi, bilo bi dobro da razmislite o tome da postavite parket  ili da minimalno tri puta nedeljno usisavate podove.

Pesticidi

Ove hemikalije drže bube podalje, ali ako ih dirate, udišete ili jedete, one bi mogle da prouzrokuju probleme sa respiratornim i nervnim sistemom, hormonima, vidom ili kožom.

Vazdušni jastuci

Iako su beli i nemaju mirisa, hemikalija koja se zove natrijum- azid pomaže njihovu aktivaciju kako bi vas  zaštitio u automobilu. Pri toj aktivnosti  raspršuju sitne čestice koje bi mogle da utiču na zdravlje pluća.

Pročitajte još:

Brašno

Pekari često udahnu brašno kada pripremaju razna peciva i hleb, a zbog toga se mogu pojaviti simptomi poput otežanog disanja i zvuka „pištanja“ pri disanju. Ako se ne obrati pažnja na vreme, mogu pogoršati stanja poput astme, ali i prouzrokovati ozbiljna oštećenja pluća.

Ovlaživač vazduha

Iako ovlaživanjem vazduha oni olakšavaju disanje, mogu i da naštete zdravlju pluća. I u njemu mogu da se razviju gljivice koje ovlaživač vazduha samo raspršuje po prostoriji, isti se problem može pojaviti sa korištenjem klima uređaja. Kako biste izbegli probleme, redovno ih čistite.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar