slatko
Slatko; Foto: Jamie Grill / Tetra Images / Profimedia

Čulo ukusa, kao i druga čula, s godinama slabi, ali neki faktori kojima smo svakodnevno izloženi mogu uzrokovati prerano nestajanje receptora na jeziku, što čini da se ukusi sve manje osećaju.

Prejedanje

Istraživanje je pokazalo da ljudi koji se prejedaju slabije razaznaju ukuse (slatko, slano, kiselo, gorko), piše Zadovoljna.hr.

Konzumiranje previše soli i obrađene hrane

Ako stalno dodajete so u jela ili često jedete obrađenu hranu koja je puna soli, receptori će se navići na to i tokom vremena ćete morati da dodajete sve više soli kako biste je osetili. Zato umesto soli hrani radije dodajte zamenu, poput začinskog bilja.

Izloženost pesticidima

Toksini poput arsena, benzola i pesticida mogu da poremete čula ukusa i mirisa. Hrana kontaminirana pesticidima isto tako može oslabiti receptore na jeziku.

Pušenje

Osim što pušenje šteti plućima i uopšte zdravlju, ta zavisnost uništava čulo ukusa. Zapravo, pušenje je jedan od najčešćih uzročnika smanjene osetljivosti na ukuse.

Previše šećera

Dva napitka s dodatim šećerom dnevno, mogu već u roku od četiri nedelje oslabiti osećaj ukusa i uzrokovati manji užitak u slatkom, dok se istovremeno povećava želja za slatkim. Drugim rečima: što više šećera jedete i pijete, to ćete ga teže osetiti, a više želeti.

Pročitajte još:

Lekovi

Čulo ukusa i čulo mirisa se prepliću: 65 do 75 odsto ukusa čini zapravo miris. S obzirom na to da neki lekovi utiču na osećaj mirisa, time značajno mogu da utiču i na ukus. Umerena i povremena upotreba lekova neće poremetiti ova čula, ali svakodnevna hoće.

Loša oralna higijena

Ako ne perete zube dovoljno često i dovoljno dugo (dvaput dnevno po 2, 3 minuta) ili imate pokvaren zub može se dogoditi da ćete ukus hrane osećati slabije nego pre.

Nedostatak gvožđa i vitamina B

Nedostatak gvožđa ili vitamina B takođe može rezultirati slabljenjem osećaja ukusa.

***

Bonus video: Sladoled

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar