Struka protiv korone: Šta se dešava sa čulom mirisa i ukusa

Društvo 14. dec. 202021:20 > 22:19
Podeli:
Grafika: Slađana Đermanović

Jedan od simptoma kovid 19 je gubitak čula mirisa i ukusa. Lekari kažu da je to zato što koronavirus napada nervne receptore zadužene za ova čula. U kom periodu se, pošto prođe bolest, može očekivati povratak čula mirisa i ukusa? Da li preležani kovid može da ostavi trajne posledice na ta čula?

Na ovo pitanje odgovara dr Anđela Gavrilović, neurolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Poremećaj mirisa i ukusa je čest, rani, ali i nespecifični simptom koji prijavljuje više do 80 odsto pacijenata obolelih od kovida.

 

„Iako početna, retko su jedina manifestacija kovid 19 infekcije. Na magnetnoj rezonanci opisane su abnormalnosti mirisnih centara, a u dva obdukovana slučaja potvrđene su zapaljenske promene i oštećenje mirisnih puteva (direktna destrukcija virusom ili posledica mikrovaskularnih lezija). Pretpostavlja se i da SARS-CoV-2 odnosno koronavirus može mirisnim putevima dospeti direktno do moždanog tkiva preko nosne sluzokože“ objašnjava.

Dodaje da nedostaju podaci o dugoročnoj prognozi, ali da se, za sada, zna da oko 45 odsto pacijenata uspostavi mirisnu funkciju nedelju dana po povlačenju ostalih simptoma kovida 19.

Važno je znati i da je gubitak ukusa indirektna posledica gubitka mirisa.

„Ukoliko se čulo mirisa i ukusa vrati, bila je oštećena samo nosna sluzokoža u kojoj se nalaze receptori za miris. Ukoliko se ne vrati znači da je virus direktnim prodorom u olfaktivne (mirisne) centre razorio neurone zadužene za obradu informacija“ ističe.

Međutim, doktorka Gavrilović upozorava da za sada ne postoji mnogo proverenih podataka o slučajevima dugoročnih posledica na ova čula, ali veruje da će se o tome mnogo više znati po okončanju talasa epidemije.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

 

 

 

 

Komentari

Vaš komentar