vakcinacija; vakcina
Foto: EPA-EFE/CLAUDIO PERI

AstraZeneka/Oksford vakcina protiv kovida 19 je 79 odsto efikasna u sprečavanju bolesti, utvrdilo je veliko ispitivanje sprovedeno u SAD, Čileu i Peruu. Takvi rezultati otvaraju put za odobrenje ove vakcine u SAD.

Vakcina je bila 100 odsto efikasna protiv teškog oblika bolesti i hospitalizacije, saopštio je u ponedeljak proizvođač, objavljujući rezultate studije ispitivanja na ljudima u kasnoj fazi, u kojoj je učestvovalo više od 32.000 dobrovoljaca u svim starosnim grupama.

Pročitajte još:

Proizvođač vakcine se nada da će ovi novi podaci povratiti poverenje u cepivo, nakon što su rezultati ranijih studija pokrenuli razna pitanja o pouzdanosti podataka, piše Gardijan. Takođe će uveriti države u bezbednost AstraZeneka vakcine, nakon što je vakcinacija obustavljena u brojnim EU zemljama zbog straha od stvaranja krvnih ugrušaka.

Iz kompanije su rekli da je nezavisni komitet za bezbednost sproveo specifični pregled krvnih ugrušaka, kao i cerebralne venske sinusne tromboze (CVST), što je izuzetno retki krvni ugrušak u mozgu, uz pomoć nezavisnog neurologa.

Panel je utvrdio „da nema povećanog rizika od tromboze ili posledica koje se karakterišu trombozom među 21.583 učesnika koji su primili najmanje jednu dozu vakcine. Konkretna analiza sinusnih tromboza nije pronašla nijednu u ovom ispitivanju“.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Komentari

Svi komentari (0)