astrazeneka vakcina
Foto:Tanjug/AP Photo/Jessica Hill

Činilo se protekle godine da vakcina protiv korone kompanije AstraZeneka najviše obećava, između ostalog, jer je najavljena kao najjeftinija i kao takva spas za siromašne zemlje. Međutim, problemi su počeli da se nižu, a sada je vakcinisanje ovim cepivom stopirano u 21 zemlji sveta dok se ne ispitaju slučajevi krvnih ugrušaka do kojih je došlo nakon primanja vakcine.

Uprkos sve većem broju zemalja koje privremeno prekidaju vakcinisanje AstraZenekom zbog slučajeva krvnih ugrušaka koji su zabeleženi nakon primljene vakcines, u zvaničnim preporukama Svetske zdravstvene organizacije stoji da ova vakcina nije namenjena samo onima koji imaju ozbiljne alergijske rekacije i mlađima od 18 godina.

Nije za alergične i mlađe od 18

Kako kaže SZO, vakcina AstraZeneka nije za one sa ozbiljnim alergijskim reakcijama na bilo koji sastojak vakcine i oni ne treba da je prime. Takođe, oksfordska vakcina nije za mlađe od 18 godina jer za adolescente i decu nema dovoljno studija o efikasnosti vakcine.

Pročitajte još:

Što se tiče trudnica, koje su, inače, u većem riziku od težih oblika kovida, i za njih nema dovoljno podataka o bezbednosti vakcine jer nisu bile obuhvaćene studijama. Navodi se ipak da trudnice mogu da prime vakcinu ako dobrobit od nje prevazilazi potencijalni rizik od vakcine. Stoga, npr. zdravstvene radnice koje su trudne ili koje imaju prateće bolesti mogu da budu vakcinisane u konsultaciji sa svojim lekarom.

Odobrena za starije od 65

Inače, SZO je u februaru odobrila ovu vakcinu i za starije od 65 godina, mada neke zemlje, poput Francuske i Nemačke, nisu svoje starije građane vakcinisale AstraZenekom navodeći da nije dovoljno ispitana za starije od 60, odnosno 65 godina. Međutim, potom su ove države, ali i Italija i Kanada, odobrile AstaZeneku za starije građane.

Odgovarajući na zabrane, portparol AstraZeneke rekao je da najnovije analize podataka kliničkih ispitivanja za vakcinu podržavaju efikasnost u starosnoj grupi iznad 65 godina. Isto su tvrdili i regulatori vakcina u Velikoj Britaniji.

I Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je ovu vakcinu za sve starosne grupe (osim za decu).

Efikasnost oko 70 odsto

Prosečna efikasnost vakcine AstraZeneka procenjena je na 70 odsto, mada se pominje da taj učinak pada kod novih sojeva virusa. Preliminarne studije su pokazale da je AstraZeneka kod južnoafričkog soja znatno manje efikasna, mada iz kompanije tvrde da vakcina štiti od težih oblika bolesti i da će se raditi na tome da se poboljša efekat na nove sojeve. Što se tiče britanske varijante, iz AstraZeneke navode da je vakcina uspešna i protiv njega kao i protiv originalnog soja.

Podsetimo, vakcina AstraZeneka je zbog neispitanih krvnih ugrušaka privremeno suspendovana u 21 zemlji. To su Švedska, Letonija, Francuska, Nemačka, Italija, Španija, Luksemburg, Kipar, Portugalija, Slovenija, Holandija, Irska, Bugarska, Rumunija, Island, Danska, Norveška i Austrija. Izvan Evrope na taj su se potez odlučili Indonezija, Kongo i Tajland.

Spor sa EU

Evropska unija je u januaru odobrila upotrebu vakcine – ali istovremeno se sukobila sa AstraZenekom i Oksfordom zbog kašnjenja u isporukama. Pristali su da AstraZeneki plate unapred oko 408 miliona dolara kako bi im pomogli da ubrzaju proizvodnju vakcine.

Ali proizvodnja vakcine širom kontinenta naišla je na probleme. Krajem januara AstraZeneka je upozorila EU da će isporučiti 60 odsto manje od očekivanih doza u prvom kvartalu. Kompanija je kao razlog navela komplikacije na proizvodnom mestu u Belgiji.

Evropska unija je zatim optužila AstraZeneku da ispunjavaju narudžbine koje su obećali Velikoj Britaniji – koja više nije deo unije – dok odlažu isporuke Evropi, pa se tako cela ova zdravstvena tema prelila na politiku.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram