Četiri zavere o koroni koje su test inteligencije

Zdravlje 30. mar. 202115:44
Podeli:
Foto: EPA/KAMIL ZIHNIOGLU / POOL MAXPPP OUT

Dugo očekivani izveštaj Svetske zdravstvene organizacije o poreklu koronavirusa zaključio je da je malo verovatno da je SARS-CoV-2 potekao iz laboratorije. Ipak, teorije zavere poput te ne zamiru od kada je pandemija počela, pa smo se podsetili nekih najluđih.

Istraživači iz Svetske zdravstvene organizacije (WHO) kažu da je najverovatnije da je virus koji uzrokuje bolest kovid 19 prenet sa slepih miševa na ljude putem „posrednog životinjskog domaćina“, pre nego što je izazvao epidemiju u Vuhanu.

Konačni nacrt dokumenta od 123 stranice podeljen je sa svim državama članicama SZO u nedelju uveče. Otkrića u izveštaju i dalje ostavljaju neka pitanja bez odgovora, ali iza zaključaka tima stoje detaljna obrazloženja.

Pročitajte još:

Odbacujući mogućnost da je virus mogao da procuri iz laboratorije u Vuhanu, autori izveštaja insistirali su da su takve laboratorijske nezgode retke i da se laboratorijama u Vuhanu, koje rade na koronavirusima i vakcinama, dobro upravlja. Takođe su zapazili da u ni u jednoj laboratoriji pre decembra 2019. godine ne postoji evidencija virusa blisko povezanih sa SARS-CoV-2 i da je rizik od slučajnog uzgoja virusa bio izuzetno nizak.

Teorija zavere prema kojoj je virus pušten iz laboratorije samo je jedna od mnogih. Podsetili smo se četiri najluđe koje zaista mogu da posluže kao test inteligencije.

5G mreža širi virus

Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Biološki je nemoguće da virusi putuju mobilnim mrežama, međutim, teorije zavere nisu baš poznate po svojoj ispravnoj logici. Predstavljanje 5G mreža odvijalo se istovremeno sa pandemijom, što je podstaklo teoretičare zavere da ih povezuju.

Ali, virusi se ne mogu širiti pomoću elektromagnetnog spektra. Kao što ističe Univerzitet Kornel, te talase zapravo čine fotoni, dok su prvi biološke čestice sastavljene od proteina i nukleinskih kiselina. Jednostavno ne idu jedni s drugima. Takođe je vredno podsetiti da se kovid 19 brzo širio čak i u zemljama koje nemaju 5G mrežu.

Bil Gejts je započeo pandemiju da bi čipovao ljude

Postoji čitav niz varijacija ove teorije, ali suština svih je da je Gejts glavni svetski negativac.

Antivakseri često navode Gejtsov govor iz 2015. čija je tema bila epidemija ebole. Tada je Gejts upozorio da predstoji nova pandemija. U očima teoretičara zavere to dokazuje da je namerno prouzrokovao širenje koronavirusa. Ali on nije jedini – zdravstveni stručnjaci su godinama upozoravali da svet nije spreman za pojavu novih zaraznih bolesti.

Još luđa verzija mita o Gejtsu je da želi da koristi program vakcinacije za implantaciju digitalnih mikročipova koji će nekako pratiti i kontrolisati ljude.

GMO usevi su krivi za širenje virusa

Foto:TANJUG / DUSAN ANICIC

Genetski inženjering i savremene poljoprivredne prakse godinama dele javnost, pa nije iznenađujuće što su se našli među teorijama zavere o koroni.

U martu prošle godine, italijanski advokat Frančesko Bilota napisao je bizaran članak u kojem se genetski modifikovani usevi krive za genetsku kontaminaciju koja može omogućiti širenje virusa između vrsta.

Njegov izveštaj, objavljen u Il Manifestu, odmah je proglašen lažnim vestima, a stručnjaci za nauku i tehnologiju zamerali su mu što je promovisao takve narative tokom krize i zbog „naučne apsurdnosti“ njegovih tvrdnji.

Američka vojska je pustila virus u Kinu

Foto: EPA/AHMED JALIL

Besna zbog navoda da su pustili virus iz laboratorije, kineska vlada je odgovorila sopstvenom teorijom zavere.

U pokušaju da krivicu prebaci na SAD, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Lijian, napisao je na Tviteru:

„Moguće je da je američka vojska donela virus u Vuhan“.

Teorija kaže da je američko vojno osoblje donelo virus u Kinu tokom njihovog učešća na Svetskim vojnim igrama 2019. godine u Vuhanu prošlog oktobra. Međutim, ova teorija zavere i pokušaj da se kovid 19 preimenuje u „američki virus“, brzo su odbačeni kao prilično očigledan geopolitički trik.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar