Odgovor dr Šeklera svima koji misle da je u vakcini čip

Zdravlje 04. Feb. 202107:45
Share:
Milanko Šekler Foto:Screenshot/RTS

Virusolog i mikrobiolog Specijalističkog veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler izjavio je da su potrebne bar dve nedelje posle druge vakcine da se postigne puni zaštitni nivo, kao i da je ogromna verovatnoća da sve vakcine štite od novog soja korone.

“Kad se vakcinišete prvom dozom, apsolutno ste nazaštićeni. Pandam tome je isto kao što imate puno ljudi koji su preboleli koronu, a onda se ponovo inficirali – to je ono što se dešava u prirodnim uslovima. Isto je sa prvom vakcinom – da je dovoljna jedna, ne bi postojala druga, da je dovoljno da preležite koronu, ne biste se zarazili drugi put. Krajem treće nedelje nakon primanja prve doze vakcine, imate neka antitela ali su ona daleko od toga da su postigla zaštitni nivo”, rekao je Šekler za Nedeljnik.

Kako je naveo, u tom slučaju “imate ih kao i onaj što je preboleo koronu prvi put, ali je to nizak nivo antitela, nedovoljan da zaštiti, i kad uneseš veću ; količinu virusa – zarazićeš se”.

“I posle druge vakcine, opet je potrebno neko vreme, sigurno dve nedelje, da se postigne taj puni zaštitni nivo. Ali nijedna vakcina nije 100 odsto efikasna, niti je ; ‘čarobni štapić”, i to sami proizvođači kažu. Uvek postoji neki procenat onih koji će se zaraziti, ali dobiti blage simptome. Mi smo svi vakcinisani protiv tuberkuloze, a dispanzeri su puni obolelih”, rekao je Šekler.

Milanko Šekler Foto: Ivan Dinić/Nova S

Navodeći da je ogromna verovatnoća da će sve vakcine štititi od novog soja korone, on je rekao da “što se tiče mutiranih oblika, ima ih oko 13.000 koji su ubačeni u bazu”.

Pročitajte još:

“Mi ne bismo ni znali za britanski i južnoafrički soj da nije ustanovljeno da se lakše prenosi. On može brže da napuni bolnice ali nema klinički teže znake. Za običnog čoveka, da li se inficirao britanskim ili nekih drugim, razlika ne postoji, u smislu ugroženosti života”, objasnio je Šekler.

Na pitanje šta je najluđe šta je čuo o vakcini, rekao je “čipovi u vakcini”.

“Kažu neki kako Bil Gejt hoće da nas čipuje. Obično takvim ljudima postavim pitanje da li imaju mobilni. I kažem: Čoveče, u tom tvom telefonu imaš gde si bio, s kim si razgovarao, šta si pričao, šta si guglao, šta te zanima, šta si kupovao, i to unazad godinama. Pa zar je na sve to još potreban čip?”, rekao je Šekler.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Your comment