Opekotine od sunca
Opekotine od sunca; Foto: Neil McAllister / Alamy / Profimedia

Greške koje pravimo kad izgorimo na suncu.

Ako se ipak desilo da izgorite na suncu, neke stvari bi mogle i da pogoršaju situaciju.

Nemojte nositi usku odeću

Morate pustiti kožu da diše. Nikako ne smete nositi odeću koja vas steže jer telo u tom trenutku pokušava da se oporavi od traume i malo vazduha i prostora mu je potrebno, kaže dr Shereene Idriss, piše The Healthy, prenosi Ordinacija.

Pazite s preparatima s aloe verom

Aloe vera ima protivupalna svojstva i dobra je za kožu nakon sunčanja ili za opekotine. Ali kako se često dodaju i neki drugi sastojci pazite da koristite preprate koji su 100 posto aloja jer dodaci mogu samo iritirati kožu.

Morate piti jako puno vode

Voda je uvek važna, a posebno u ovakvim trenucima. Kako će opekotine uzrokovati bol, ali i povući svu vodu iz organizma prema koži, morate piti jako puno vode. Lekarka napominje da osim vode možete koristiti i druge napitke.

Ne prekrivajte opekotine puderom

Koža mora disati. Uz to, na sunđerima za šminku se često nalazi tona prljavštine pa se i povećava šansa da će doći do infekcije.

Pročitajte još:

Nemojte guliti kožu

Ako ste proveli previše sati na suncu, verojatno je kao posledica došlo do guljenja kože i ne morate da paničite. Koža će se oporaviti, a i samo guljenje je proces oporavka. Ono što morate da uradite je da dopustite koži da se sama guli, nemojte to raditi sami.

Ne koristite kremu koja sadrži alkohol

Kada nanosite kremu ili aloe veru za opekotine, dobro pazite da u sebi ne sadrži alkohol jer će on uništiti prirodna ulja kože.

Obratite pažnju na sastav kreme sa zaštitnim faktorom

Kad god se izlažete suncu morate koristiti kremu sa zaštitnim faktorom. Ipak, morate pripaziti na to da nema hemikalija koje će iritirati kožu.

***
Bonus video: Dve supene kašike kreme za sunčanje potrebne da se namaže celo telo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar