Način ishrane koji smanjuje rizik od kovida

Zdravlje 15. sep. 202107:24
Podeli:
biljna ishrana
Biljna ishrana; Foto: Anna Om / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema istraživačima iz Opšte bolnice Masačusets povezane s Harvardom, ljudi koji daju prednost biljnoj ishrani imaju manji rizik od težih simptoma kovida.

Gojaznost i dijabetes faktori su za koje je dokazano da nose veći rizik od zaraze, ali uticaj same ishrane nije utvrđen.

„Prethodni izveštaji sugerišu da je loša ishrana uobičajena karakteristika među grupama koje su posebno pogođene pandemijom, ali nedostaju podaci o povezanosti načina ishrane i rizika od kovida 19, kao i ozbiljnosti simptoma“, rekao je vodeći autor, dr Džordi Merino.

Pročitajte još:

Merino i njegov tim analizirali su podatke o 592.571 učesnika istraživanja iz Velike Britanije i SAD, koje su pratili od 24. marta do 2. decembra 2020. Na početku studije, oni su popunjavali upitnike o svojim prehrambenim navikama pre pandemije, a tokom praćenja je ukupno 31.831 učesnik bio zaražen koronom.

Ukrštanjem podataka ispostavilo se da su oni čija je ishrana bila bazirana na voću i povrću imali 9% manji rizik od zaraze i 41% manji rizik od razvoja ozbiljnih simptoma kovida 19.

„Iako ne možemo dovoljno naglasiti važnost vakcinacije i nošenja maske u zatvorenim prostorijama, naša studija sugeriše da pojedinci takođe mogu potencijalno smanjiti rizik od dobijanja kovida ili fatalnog ishoda obraćajući pažnju na svoju ishranu“, napominju naučnici.

***
Bonus video: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar