Tvorac Fajzer vakcine: Kad ćemo ponovo živeti normalno

Zdravlje 16. nov 202011:26 > 11:29
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/The Telegraph

Naučnik Ugur Sahin, koji stoji iza vakcine Fajzer, kaže da je uveren da će se normalan život vratiti do sledeće zime. Profesor je rekao je da je apsolutno neophodno imati visoku stopu vakcinisanih pre jeseni sledeće godine kako bi se osigurao uspeh.

Sahin je priznao da će narednih nekoliko meseci biti teško i da obećavajući preliminarni rezultati vakcine, koju je stvorila kompanija Bajontek (BioNTech) u partnerstvu sa kompanijom Fajzer (Pfizer), neće imati uticaja na broj zaraženih u trenutnom talasu.

Utvrđeno je da su privremeni rezultati vakcine efikasni u 90% slučajeva, objavile su dve kompanije prošle nedelje, ali se podaci o bezbednosti vakcine i dalje prikupljaju.

Pročitajte još:

„Ako sve bude išlo kako treba, počećemo sa isporukom vakcine krajem ove godine. Cilj nam je da isporučimo više od 300 miliona doza vakcine do aprila sledeće godine, što bi moglo da omogući da se vide rezultati. Veći rezultati pokazaće se do leta, leto će nam ionako pomoći jer će stopa zaraze tada opada“, rekao je profesor Sahin za BBC.

„Ono što je apsolutno neophodno je da ostvarimo visoku stopu vakcinacije pre jeseni i zime sledeće godine, tako da to znači da svi ciljevi imunizacije i vakcinacije moraju biti ostvareni pre sledeće jeseni. Uveren sam da će se to dogoditi, jer je od brojnih kompanija koje se bave vakcinom zatraženo da povećaju ponudu, pa bismo sledeće godine mogli da imamo normalnu zimu“, dodao je Sahin.

Profesor Sahin je rekao da su do sada zabeleženi neželjeni efekti bili blagi do umereni – prvenstveno je to bila bol na mestu injekcije tokom nekoliko dana, dok su neki od učesnika imali blagu do umerenu temperaturu tokom tog perioda.

Vakcina koju su razvili Fajzer i Bajontek koristi potpuno eksperimentalni pristup koji uključuje ubrizgavanje dela genetskog koda virusa ili RNK, kako bi se ojačao imuni sistem. Potrebne su dve doze u razmaku od tri nedelje, a ispitivanja pokazuju da se 90 odsto zaštite postiže sedam dana nakon primanja druge doze.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da je Srbija jedna od prvih pet zemalja u svetu koje su potpisale ugovor sa američkom laboratorijom Fajzer o nabavci vakcine protiv koronavirusa i najavio da će iz tog razloga Srbija tražiti dodatne količine vakcine pored 1,8 miliona doza koje su, prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, već naručene.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar