Darija Kisić Tepavčević Foto: Tv Pink

Isključivo vakcinom se može obezbediti kolektivni imunitet i barijera za širenje infekcije, bez nje smo nemoćni pred virusom, rekla je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević u emisiji "Hit tvit" i pozvala građane na poštovanje epidemioloških mera koje su donete na poslednjoj sednici Kriznog štaba.

Kisić Tepavčević je u emisiji „Hit tvit“ rekla da vakcinu protiv korone željno iščekuje cela javnost, kako bi se stvorio kolektivni imunitet.

„Stepen patogenosti se menja i upravo je organizam koji je otporan najnepogodnija sredina za virus. Na ovaj način se bolesti iskorenjuju, tako smo iskorenili velike boginje. Ako je određeni procenat nas imun, onda će i virulencija slabiti“, rekla je Kisić Tepavčević.

Povezane vesti:

Bez vakcinacije, objašnjava, ne može se postići nagli skok kolektivnog imuniteta.

„Isključivo vakcinom se može obezbediti kolektivni imunitet i barijera za širenje infekcije“, tvrdi ona.

Na pitanje da li će vakcina biti obavezna, odgovorila je da je besmisleno pričati o tome koliki procenat stanovništva bi bio protiv nečega što željno iščekuje ceo svet.

Potrebno je, kako je navela, 60 do 70 odsto kolektivnog imuniteta, od čega smo jako daleko.

„Nemoćni smo pred virusom bez vakcine“, rekla je Kisić Tepavčević.

Navela je da smo sve bliže vakcini koja je bezbedna, a Srbija je u pregovorima sa kompanijama i biće među prvim zemljama koje će dobiti doze.

Govoreći o novim merama Kriznog štaba rekla je da se već osam meseci govorilo o važnosti poštovanja mera, jer one nemaju alternativu u borbi protiv virusa.

„Ove godine moramo da smo obazrivi i da se strpimo. Vratiće nam se normalan život, ali dotad moramo da budemo jaki i da se suzdržimo“, poručila je ona podsećajući da najnovije mere stupaju na snagu u utorak.

Na pitanje o mogućem ograničenju kretanja odgovorila je da o tome još nije bilo govora.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare