Mandarine Foto: Daniela Stärk / Panthermedia / Profimedia

Sočnost mandarina, osvežavajući ukus i bogatstvo hranljivih materija najbolji je izbor voća tokom zimskih meseci.

Mandarina potiče iz porodice citrusa i poznato je po svojim blagotvornim efektima na zdravlje.

Osim što pružaju zadovoljstvo nepcu, mandarine su prirodan izvor vitamina C, koji pomaže u jačanju imuniteta, kao i vitamina B, D i K, kalcijuma, magnezijuma i vlakana, što ih čini odličnim saveznikom u borbi protiv zimskih prehlada.

Iako se često povezuju sa zdravljem, važno je znati da, kao i sa svakom hranom, treba voditi računa o količini konzumacije.

Iako su mandarine bogate hranljivim materijama, prekomerna konzumacija može predstavljati problem.

Prema rečima ruske nutricionistkinje Nadežde Čapkine, dnevni unos fruktoze ne bi trebalo da prelazi 40 grama, a nekoliko mandarina već može dostići tu granicu.

Pročitajte još

Kada je idealno vreme za konzumaciju?

Koliko mandarina smemo dnevno da unesemo Foto: Marian Vejcik / Alamy / Alamy / Profimedia

Previše mandarina može negativno uticati na jetru. Osobe koje pate od gastritisa takođe treba da budu oprezne, jer kiseline iz mandarina mogu iritirati osetljivu sluzokožu želuca i creva.

Mandarine se nikako ne preporučuje jesti na prazan stomak, jer njihova kiselost može izazvati iritaciju probavnog trakta. Najbolje vreme za uživanje u njima je uveče, jer imaju nisku kalorijsku vrednost i neće negativno uticati na telesnu težinu.

Upravo zbog svoje lako svarljive prirode, mandarine su savršena opcija za laganu užinu tokom hladnih zimskih dana.

Ovo ukusno voće svakako je korisno i može biti deo zdrave ishrane, ali, kao i uvek, umerenost je ključna.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar