Koliko košta da sve odradiš privatno ako imaš koronu

Zdravlje 06. nov. 202008:31 > 08:3616 komentara
Podeli:
korona pregled privatni lekar
Foto: Xinhua / Xinhua News / Profimedia

Rado bi mnogi koji se razbole, posebno u poslednje vreme, da izbegnu čekanje u redu pod temperaturom i nekako obiđu zdravstveni sistem Srbije i da savet lekara i terapiju traže u privatnim centrima. Dr Ivana Petrović iz Bel Medic-a za portal Nova.rs priča kako u njihovoj ustanovi, koja radi non-stop, izgleda cela procedura za one koji sumnjaju da imaju kovid 19 i koliko pregled i terapija koštaju.

Za početak je važno znati da kod privatnika možete i sa rezultatima PCR testa, ali i bez toga, ukoliko sumnjate da ste se zarazili koronom i imate simptome.

„Ako pacijent posumnja na kovid ili već ima pozitivan PCR test, može da pozove naš kol centar, koji radi 24 sata sedam dana u nedelji. Uz epidemiološku anketu, tj. set pitnja odrediće se da li postoji sumnja na kovid infekciju. Dakle, ako pacijent ima povišenu temperaturu praćenu ili kašljem ili otežanim disanjem ili prolivom ili gubitkom mirisa i ukusa ili opštom slabošću i malaksalošću, iz kol centra će ga medicinska sestra ili lekar uputiti u našu trijažnu ambulantu koja se nalazi u Bulevaru oslobođenja 165 u Beogradu. Tu se zakazuju samo pacijenti koji imaju sumnju na kovid“, kaže dr Ivana Petrović, medicinski direktor Bel Medic-a, kako je ova ustanova od početka pandemije otvorila trijažnu ambulantu, nije prestajala sa radom i pacijenti koju imaju simptome su sve vreme mogli i mogu i sada da im se obrate i dobiju medicinsku pomoć.

Kada se tamo javi, pacijenta će pregledati lekar opšte medicine, po ceni od 4.600 dinara. Ako želite da vas pregleda specijalista – pulmolog ili infektolog, to će vas koštati 6.600, mada, kako kaže naša sagovornica, po stručno metodološkom uputstvu Instituta za javno zdravlje „Batut“, ispravno je da vas pregleda lekar opšte medicine, sve drugo je ako baš želite.

Dr Petrović priča i šta sledi dalje kad dođete kod lekara.

„Kako kažu Minstarstvo zdravlja i Batut, takvim pacijentima se rade analize krvi i CRP, a to u Belmediku košta 1.600 dinara. Na osnovu tih rezultata koji stižu za 10, 15 minuta, ako su, recimo, sniženi leukociti i limfociti, što uz druge simptome ukazuje na kovid, pacijent se upućuje na PCR testiranje. Dakle, pacijente koje imaju simptome lekar mora uputiti na testiranje i oni to ne plaćaju“.

Doktorka podseća i da građani koji su bez simptoma i tegoba mogu da se na lični zahtev, po ceni pod 6.000 dinara, testiraju na Torlaku, u Zavodu za biocide, u Gradskom zavodu za javno zdravlje ili u Republičkom zavodu za javno zdravlje.

S druge strane, ako pacijent kašlje, ako se žali na kratak dah, radi mu se rendgenski snimak pluća, koji u Bel Medic-u košta 2.800 i gotov je odmah dok je pacijent tu.

Pročitajte još:

„Ako se ispostavi da pacijent ima nižu saturaciju od 94 odsto ili upalu pluća, on se upućuje u državnu kovid bolnicu u skladu sa stručno-metodološkim upustvom Batuta“, kaže dr Ivana Petrović.

I u zavisnosti od svih ovih parametara, doktor određuje kakav je stepen težine bolesti i na osnovu toga ga usmerava dalje.

„Ako pacijent ima vrlo laku sliku, upućujete ga kući gde najmanje 15 dana mora da bude u izolaciji. Prema stručnom uputstvu Batuta i Ministarstva zdravlja, kod vrlo lakih formi bolesti za kućno lečenje pripisuju se vitamini.“

To su vitamin C (koji je u apotekama oko 200 dinara), vitamin D (koji košta od 400 do 3.000 dinara), a onima koji imaju gubitak mirisa i ukusa daju se kapi vitamina A (od 200 dinara) i alfa-lipoinska kiselina (oko 1.000 dinara)..

Dr Ivana Petrovič napominje da se antibiotici ne daju ukoliko nema znakova bakterijske superinfekcije koja se nadovezala na ovu virusnu.

A tada, ako je CRP visok, daju se antibiotici koje lekar određuje. U apotekama oni okvirno koštaju nekoliko stotina dinara, s tim što je vrlo važno podsetiti da ih nikako ne treba uzimati na svoju ruku.

Doktorka Petrović ističe i da, kada nakon inicijalnog pregleda u međuvremenu, za dan, dva, stignu rezultati PCR testa, pacijent će ih mejlom poslati lekaru u Bel Medic-u.

Pročitajte još:

„S lekarom će se onda telefonski dogovoriti o daljim koracima – ako nema pogoršanja, nastavljate sa terapijom dalje i čekate sve da prođe. A ako se jave kašalj, otežano disanje, visoka temperatura, odmah nam se javite“, kaže dr Petrović i dodaje da se ta telefonska konsultacija sa lekarom ne naplaćuje.

Na osnovu toga se zakazuje kontrolni pregled, najčešće zbog povratka u kolektiv, i on obično bude u 14 dana od prvog pregleda. U tom slučaju, u Bel Medic-u košta 3.600 dinara, a ako bude posle dve nedelje, onda je kao i prvi pregled – 4.600.

I kad se sve sračuna, pregled i terapija za koronu o vašem trošku ići će neuporedivo brže i lakše. A to će i koštati, od 6.200 dinara (pregled lekara opšte medicine i analize krvi) do 11.000 (pregled specijaliste, analize krvi, snimak pluća), s tim što na sve to treba dodati i cenu PCR testa od 6.000, ako ga radite na lični zahtev, kao i cenu vitamina, koja ide od 1.000 do preko 2.000 dinara, kao i cenu antibiotika.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar