Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ukoliko želite da izbegnete gužvu ispred Instituta "Torlak", PCR testiranje na lični zahtev možete obaviti u još četiri institucije u Beogradu, ali se njihovo radno vreme i organizacija testiranja razlikuju. Sve detalje o zakazivanju, čekanju i dostavljanju rezultata možete pronaći u našem vodiču.

Pročitajte još:

Institut „Torlak“ je najpopularnija „destinacija“ za PCR testiranje, uprkos redovima koji su povremeno bili kilometarski, pošto rezultati testa stižu na mejl istog dana.  Zato je dobro znati da u Beogradu testiranje organizuju još četiri institucije, koje je naša ekipa obišla tokom jutra. Koju god od njih da odaberete, rezultati će vam stići na mejl u roku od 24 i 48 sati, mada će vam svuda reći da „uglavnom“ stižu za 24 časa.

Klinički centar Srbije, mobilni kontejner Epidemiološke službe iza Urgentnog centra

PCR testiranje na Covid-19
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Iza Urgentnog centra“, što je i najčešći odgovor koji ćete dobiti kada u krugu Kliničkog centra Srbije pitate gde možete da uradite PCR test, nalazi se mobilni kontejner ispred koga je u 8 ujutru bio omanji red.

Kako smo saznali od obezbeđenja i građana koji su strpljivo čekali da urade test, na ovom mestu nije potrebno zakazivanje, ali je zato važno doći oko 7:30 ujutru, pošto se deli samo 90 brojeva, a ko ne dobije broj, mora da pokuša ponovo – sledećeg dana.

Uzorci za testiranje uzimaju se od 8:00 do 9:00 ujutru, a rezultati stižu na mejl.

Oni koji su uspeli da se testiraju, čekali su oko 15 minuta u redu, a među njima je bio i Obrad iz Priboja, zadovoljan što mu broj 13, koji je „izvukao“ u jutrašnjoj podeli, nije doneo nikakve komplikacije.

PCR testiranje na Covid-19
Obrad Veljović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Obrad, kao i njegov kum Mićo koji se testirao odmah posle njega, spremaju se u Hrvatsku na svadbu u Petrovom Selu kod Osijeka. Svadba je u subotu, a rezultati testa, kako im je rečeno, treba da stignu za 24 časa od testiranja na mejl adresu.

Nada, koja nam kaže da je „iza Urgentnog“ stigla jutros oko 6:30, sprema se u Crnu Goru, da obiđe porodicu i lepo se odmori.

PCR testiranje na Covid-19
Nada Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Na naše pitanje da li je brine to što bi epidemiološka situacija mogla da se promeni, i da po povratku možda završi u samoizolaciji, odgovara – „nema veze i ako budem u karantinu“, toliko se uželela crnogorskog primorja.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“

Adresa: Ulica dr Subotića starijeg br. 5, Beograd

PCR testiranje na Covid-19
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Testiranje na Institutu „Batut“ zakazuje se isključivo putem telefona, na broj 060-7171-892, i to od 10 do 12 časova, za prvi dostupni termin. Savet je da pozovete barem pet do šest dana ranije kako biste „uhvatili“ termin, a procena obezbeđenja je da se svakoga dana testira pedesetak ljudi. Rezultati stižu na mejl.

Pošto se zakazuje telefonom, gužve nema, jedino se usput zapitkuje gde je „kapija“, a jedno od obaveštenja okačeno je na neuobičajenom mestu.

PCR testiranje na Covid-19
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ispred „kapije“ popričali smo sa porodicom Ranđić, koja se sprema na kratak odmor u Crnoj Gori. Cena testiranja za njih četvoro je 24.000 dinara, odnosno 6.000 dinara po osobi. „Nadamo se da će cene u Crnoj Gori biti nešto niže, pa da nam se isplati investicija u PCR test“, rekao nam je otac porodice Ranđić.

PCR testiranje na Covid-19
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

 

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju

Adresa: Trebevićka 16, Beograd

PCR testiranje na Covid-19
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Iako smo u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju zatekli najduži red, ispostavilo se da su svi koji čekaju odlično raspoloženi – zahvaljujući članovima obezbeđenja na kapiji, koje vodi računa o tome da se ulazi redom, da roditelji sa malom decom dobiju prednost a da oni koji ne znaju kako ide procedura za testiranje u Zavodu dobiju sve informacije.

Tako smo i mi saznali da u Trebevićku 16 treba poraniti, pošto nema zakazivanja već se dele brojevi.

PCR testiranje na Covid-19
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Najbolje je doći oko pola 7, mada mnogi dođu i ranije i naprave red. Mi brojeve delimo oko 7 časova ujutru, ali ako bude gužve, podelimo i malo ranije. Na raspolaganju nam je 300 ‘brojeva’, i svako ko ima broj biće testiran u toku dana“, rekli su nam pripradnici obezbeđenja.

Rezultati stižu na mejl.

O brzini testiranja u Zavodu svedoči nam Goran, koji je „na kapiji“ bio u 6:40 i dobio broj 153, da bi test uradio oko 9 časova. Test mu je, inače, potreban pošto se vraća u Crnu Goru, gde radi.

PCR testiranje na Covid-19
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Posle Gorana, na red su došle Božidarka, Aleksandra, Sanja i Bojana, koje putuju u Rovinj i takođe ne brinu da li će ih sačekati karantin kada se vrate iz Hrvatske.

PCR testiranje na Covid-19
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Svi smo bili zatvoreni dva meseca, šta je još koja nedelja karantina“, kažu u glas.

Gradski zavod za javno zdravlje

Adresa: Bulevar Despota Stefana 54a

U Gradskom zavodu PCR testiranje na lični zahtev zakazuje se isključivo putem mejla [email protected], u kome treba da ostavite broj telefona, kako bi vas nadležni iz Zavoda kontaktirali i zakazali vam termin.

Upravo to je uradila mlada porodica koja se vraća u Grčku sa dve bebe od 10 meseci.

„Trebalo im je dva dana da odgovore na mejl, ali što se zakazivanja i testiranja tiče, sve je prošlo kako treba“, govore dok žure da se vrate kući i krenu sa pakovanjem.

PCR testiranje na Covid-19
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

U Gradskom zavodu su se brzo i na vreme testirali i tata Matija sa ćerkom Mitrom i sinom Markom, koji ima autizam. Pratio ih je deka Zoran.

PCR testiranje na Covid-19
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Kako sve ume da se komplikuje i uspori, ovo smo završili relativno brzo i bezbolno“, smeška se Matija, koga čekaju nova roditeljska iskušenja: oba deteta kreću uskoro u školu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare