Podeli
Foto:EPA-EFE/DENIS BALIBOUSE

U domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje širom zemlje od ponedeljka je moguće na sopstveni zahtev uraditi test na antitela na koronavirus. Pre zakazivanja testiranja potrebno je uplatiti novac na poseban račun RFZO, koji je isti za celu Srbiju.

Za razliku od PCR testa, koji daje odgovor na pitanje da li ste zaraženi koronavirusom, test na antitela ili “serološki test” na Kovid-19 pokazuje da li ste preležali tu bolest.

Od 1. juna, testove na antitela moguće je uraditi na lični zahtev, u domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje.

Cena testa je 1.200 dinara, jedinstvena za celu zemlju, i uplaćuje se na isti račun RFZO, bez obzira na to gde u Srbiji želite da uradite test.

Foto: rfzo.rs

Ko može da uradi test na antitela?

Kako je saopštio Republički fond za zdravstveno osiguranje, svi građani mogu na lični zahtev da obave  serološko testiranje na prisustvo IGM i IGG antitela na koronavirus.

Cena testa je 1.200,00 dinara, a uplate je moguće izvršiti na tekući račun broj 840-17750-34, a u polju poziva na broj upisuje se jedinstveni matični broj građanina koji se testira.

Pročitajte još:

Testiranje je moguće i za strane državljane. Uplata se vrši na isti tekući račun 840-17750-34, a umesto jedinstvenog matičnog broja, u polje poziv na broj upisuje se broj pasoša ili broj inostranog osiguranja.

Uplate mogu da izvrše i pravna lica, koja umesto jedinstvenog matičnog broja, u polje poziv na broj upisuju PIB pravnog lica, ali je u obavezi da dostavi spisak građana za koje plaća pregled sa njihovim JMBG.

“Sve primedbe građana u vezi sa serološkim testiranjem na lični zahtev, mogu biti upućene putem broja telefona 064/8522-427”, saopštio je RFZO.

Ko treba da uradi test na antitela?

“Kada je u pitanju testiranje na antitela po ličnom zahtevu, to bi trebalo da rade samo oni građani koji ozbiljno sumnjaju da su pre početka pandemije preležali virus”, ocenio je za TV Nova S epidemiolog Predrag Kon.

“Nema potrebe da građani krenu masovno da se testiraju, to je samo za neke ekstremne slučajeve koji baš veruju da su preležali virus pre nego što smo mi počeli da pratimo njegovo kretanje u stanovništvu”, objasnio je Kon gostujući u jutarnjem programu Nova S “Probudi se”.

Dr Predrag Kon / Foto: NOVA S

Dr Kon je, međutim, objasnio da testiranja “na lični zahtev” neće pokazati kakav je kolektivni imunitet građana Srbije na koronavirus, već da za takve podatke treba sačekati rezultate istraživanja prema reprezentativnom uzorku, koje je u toku.

Kako se test radi i da li je potrebna priprema?

Za test na korona antitela nije potrebna posebna priprema, a sprovodi se u bilo koje doba dana, i to tako što se uzima krv iz vene.

Kako se zakazuje?

Što se zakazivanja tiče, potrebno je proveriti portal institucije u kojoj želite da uradite test, a ono što sve zahtevaju je da na testiranje ponesete dokaz o uplati 1.200 dinara na račun RFZO.

“Termin za testiranje građani mogu zakazati slanjem zahteva putem mejla [email protected] sa molbom da dostave kontakt telefon kako bi se preciziralo vreme testiranja”, objavio je Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu, koji testiranja obavlja u terminu od 7:30 do 11h svakog radnog dana.

Foto:EPA-EFE/Johan Nilsson/TT

U Domu zdravlja Novi Beograd, opet, testiranje se zakazuje telefonom, a testiranje se obavlja u periodu od 11:00 do 14:00 u objektu u ulici Omladinskih brigada.

“U Domu zdravlja Niš, serološko testiranje na koronavirus radi se u periodu od 07:00 do 11:00 časova u prostorijama Službe za laboratorijsku dijagnostiku u podrumu centralnog objekta, od 11:00-20:00 časova na prvom spratu Doma zdravlja, u zadnjem boksu Službe za laboratorijsku dijagnostiku i od 07:00-12:30 časova subotom i nedeljom. Кapacitet laboratorije je 800 testova dnevno”, saopštio je niški Dom zdravlja.

Sa druge strane, Dom zdravlja u Novom Sadu još testira svoje zaposlene, tako da sa antitelima za građane kreće od ponedeljka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar