Ko neće smeti da primi vakcinu protiv korone

Zdravlje 05. dec. 202008:10 > 09:18
Podeli:
vakcina protiv korone
Foto: Nova.rs

Kako nam je dugoočekivana vakcina za koronu sve bliža, tako se gomilaju i brojne nedoumice. Da sve bude komplikovanije, britanska vlada, koja je prva u svetu odobrila vakcinu protiv korone, izdala je saopštenje da trudnice, dojilje, žene koje planiraju trudnoću i osobe sa slabim imunitetom ne treba da se vakcinišu. Otuda pitanje – zašto pojedine grupe ne smeju da prime vakcinu protiv korone.

Britanska vlada je na svom sajtu objavila smernice za vakcinu protiv korone koju je odobrila, i to prva u svetu, gde se navodi da trudnice, dojilje i žene koje planiraju trudnoću, ali i osobe sa oslabljenim imuniosistemom ne treba da je prime.

Pročitajte još:

Što se tiče trudnica, dojilja i žena koje bi da zatrudne, objašnjenje kaže da nema dovoljno padataka o tome da li je vakcina protiv korone bezbedna po njih, pre svega jer vakcina skoro da nije uopšte testirana na trudnicama.

Kako prenosi sajt ITV.com, britanski epidemiolog profesor Džonatan Van Tam napominje da nije bilo ciljanih ispitivanja vakcine na trudnicama, ali da je bilo žena koje su učestvovale u eksperimentalnoj fazi ispitivanja vakcine i da su se one potom porodile.

To, barem donekle, pobija teorije zavere koje su počele da kruže o tome da vakcina izaziva sterilitet.

Takođe, Van Tam je napomenuo da će naučnici dalje pratiti ove žene i njihove bebe.

„Trenutno nemamo podataka kako vakcina utiče na trudnice“, kazao je on.

On je istakao i da smernice britanske vlade više treba gledati kao mere opreza, nego kao znak da nešto nije u redu ili kao da je otkriven ozbiljan problem sa vakcinama i tudnicama.

Što se tiče osoba sa oslabljenim imunitetom, i za njih je rečeno da ne treba da prime vakcinu.

Kako navodi Kejt Bingam, koja vodi radnu grupu za vakcinisanje u Britaniji, vakcina deluje na ljudima kojima imunosistem dobro funkcioniše.

Ipak, ona je istakla da je moguće drugo rešenje.

Da bi se osobe sa slabim imunitetom ipak zaštitile od korone, kompanija AstraZeneka razvija bezbednu i efikasnu terapiju baziranu na antitelima, koja bi mogla da pomogne ovim osobama umesto vakcine.

Na kraju, čini se da i trudnicama i osobama sa slabim imunitetom, ali i svima onima koji ne prime vakcinu u prvom krugu (najverovatnije, stari i medicinski radnici), preostaje samo da se čuvaju i da do nekih lepših dana nose maske, drže distancu i peru ruke.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar