Foto: Utrecht Robin/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kompanije Fajzer i Bajontek udruženim snagama su razvile vakcinu za koronavirus koja je efikasna 95 odsto, nema ozbiljnih neželjenih efekata, i, ukoliko sve bude po planu, prve doze bi uskoro mogle da budu date i u Srbiji.

Naime, ove kompanije će srpskoj Agenciji za lekove danas predati dokumentaciju za odobrenje vakcine protiv koronavirusa, što je ugovoreno na sastanku koji su predstavnici ove kompanije imali sa predsednicom vlade Anom Brnabić i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

Podsećamo, Velika Britanija danas je postala prva država na svetu koja je odobrila upotrebu Fajzer vakcine. Britanski regulator MHRA objavio je kako je vakcina, koja prema poslednjim podacima ima 95-procentni učinak u zaštiti od kovida-19, bezbedna za distribuciju. Vakcinacija prioritetnih grupa u Velikoj Britaniji mogla bi da počne već sledeće nedelje.

Pročitajte još:

Prethodno je Evropska agencija za lekove odbila zahtev kompanija Fajzer i Bajontek, odnosno odložila donošenje odluke za 29. decembar, nakon čega će svoje mišljenje proslediti državama članicama na usvajanje. Prema dostupnim informacijama, nema nikakvih nepredviđenih problema ili komplikacijama sa Fajzer vakcinom, a Evropska unija je saopštila i da je već kupila dve milijarde doza za 27 država iz bloka.

Prvobitni plan je bio da distribucija vakcine počne pre kraja 2020. godine u slučaju da je ona odobrena početkom decembra, ali pošto je sastanak pomeren za 29. decembar, očekuje se da, ako definitivno bude odobrena, distribucija počne početkom 2021. godine.

Kako radi Fajzer vakcina

Najnoviji podaci kompanija Fajzer i Bajontek sugerišu da je vakcina delotvorna u 95 odsto slučajeva, na osnovu 170 slučajeva razvoja kovida 19 kod dobrovoljaca. Ostatak slučajeva je bio u placebo grupi koja je dobila lažnu injekciju. Iako potpuni podaci o ispitivanju tek treba da budu objavljeni, kompanije kažu da nije bilo ozbiljnih bezbednosnih problema, ali da su primetili glavobolju i umor kod oko dva odsto dobrovoljaca kojima je dat lek.

Inače, ova vakcina koristi potpuno eksperimentalni pristup koji uključuje ubrizgavanje dela genetskog koda virusa ili RNK, kako bi se ojačao imuni sistem. Naučnik Ugur Sahin, koji stoji iza vakcine Fajzer, kaže da je uveren da će se normalan život uz pomoć nje vratiti do sledeće zime. Cena Fajzer vakcine biće oko 2.000 dinara po dozi, a najveća mana joj je to što prilikom ditribucije i skladištenja mora da se čuva na minus 70 stepeni Celzijusa.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)