Kako treba da se pije aspirin u borbi protiv korone

Zdravlje 17. mar. 202115:56 > 16:56
Podeli:
Foto: Luciana Passaro / PA Images / Profimedia

U nedavnoj studiji, upotreba aspirina za izbegavanje razvoja kardiovaskularnih bolesti kod zdravih osoba povezana je sa 29 odsto manjom verovatnoćom infekcije kovidom 19, u poređenju osobama koje nisu uzimale aspirin. Uprkos tome što je ovaj lek izuzetno koristan u zaštiti od korone, ne sme se uzimati na svoju ruku, upozorava lekar Nikola Stojković.

Aspirin je bezbedan i jeftin lekkoji se uglavnom koristi u prevenciji i lečenju kardiovaskularnih bolesti, a u prošlosti se koristio za ublažavanje bolova i groznice.

Pročitajte još:

Upotreba aspirina bila je veoma popularna tokom pandemije gripa 1918. godine, nekoliko decenija pre naučne potvrde njegove efikasnosti protiv RNK virusa. Studije su pokazale da aspirin, pored svojih dobro poznatih protivupalnih efekata, može da izazove i imuni odgovor, tako pomažući ljudskom imunološkom sistemu da se bori protiv nekih virusnih infekcija.

Imajući ove informacije na umu, izraelski istraživači su pretpostavili da bi terapija niskim dozama aspirina (75 mg) pre infekcije kovidom 19, mogla imati potencijalno blagotvorni efekat na trajanje bolesti.

Aspirin
Aspirin; Foto: Profimedia.rs

Zajednički tim iz Univerziteta Bar-Ilan i medicinskog centra Barzilai sproveo je epidemiološku studiju, koristeći podatke Leumit Health Services, nacionalne organizacije za održavanje zdravlja u Izraelu. Njihovi nalazi su nedavno objavljeni u časopisu The FEBS Journal.

Istraživači su analizirali podatke o 10.477 osoba koje su testirane na kovid 19 tokom prvog talasa u Izraelu od 1. februara 2020. do 30. juna 2020. Upotreba aspirina za izbegavanje razvoja kardiovaskularnih bolesti kod zdravih osoba povezana je sa 29 odsto manjom verovatnoćom od infekcije, u poređenju sa onima koji nisu uzimali aspirin.

Takođe su primetili da su pacijenti koji su pre infekcije pili aspirin brže preležali kovid –  trajanje bolesti je bilo dva-tri dana kraće.

Cardiopirin
Aspirin; Foto: ERIC NELSON/CUSTOM MEDICAL STOCK PHOTO / Sciencephoto / Profimedia

Dr Nikola Stojković za Nova.rs potvrdio je da aspirin ima odlična dejstva u borbi protiv korone.

„Koristi se jer sprečava nastanak trombova. Takođe se koristi kao sekundarna prevencija kod infarkta miokarda, tako da ga mnogi pacijenti već uzimaju“, rekao je on.

Pročitajte još:

Takođe je ukazao da aspirin ima i preventivno dejstvo kada je reč o kovidu 19.

„Smatra se da ima protektivno dejstvo, jer sprečava nastanak trombova i ubrzava cirkulaciju. Tako da na taj način smanjuje mogućnost vezivanja virusa za receptor“, objašnjava.

Ipak, uprkos svemu ovome, kao i činjenici da je aspirin lako dostupan, ne smemo početi da ga pijemo na svoju ruku. Konsultacija sa lekarom je obavezna, upozorava dr Stojković.

„Ukoliko je neko alergičan na acetil-salicilnu kiselinu ne sme ga uzima, takođe ni ako koristi neku drugu terapiju protiv tromba. Ukoliko neko ima čir na želucu, aspirin može da izazove krvarenje“, rekao je doktor.

Takođe se mora paziti na dozu, koju jedino lekar može da odredi.

Foto: Vesna Lalić

Lekari često prepisuju aspirin i slične lekove pacijentima koji su preležali koronu.

„Mi u kovid ambulatni savetujemo pacijentima da i do tri meseca nakon preležanog kovida koriste neke od preparata acil-salicilne kiseline. Recimo, andol, koji se koristi i kao analgetik, ali i snižava temperaturu“, kaže dr Nikola Stojković.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar