Korona
Foto: Matej Kastelic / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada je koncentracija polena u vazduhu veća, može se uočiti povećana stopa zaraze virusom SARS-CoV-2. Ovi rezultati su utvrđeni velikom studijom koju je sproveo međunarodni tim, na čelu sa naučnicima sa Tehničkog univerziteta u Minhenu (TUM) i istraživačkog centra Helmholtz Zentrum iz Minhena.

U proleće 2020. godine izbijanje pandemije koronavirusa poklopilo se sa sezonom povećanog polena na severnoj hemisferi. Ova zapažanja navela su međunarodni tim naučnika da sprovede opsežnu istragu: želeli su da znaju da li postoji veza između koncentracije polena u vazduhu i stope zaraze virusom SARS-CoV-2.

Pročitajte još:

Naučnici su prikupili podatke o koncentraciji polena u vazduhu, vremenskim prilikama i infekcijama kovidom 19. U svoje proračune tim je takođe uključio podatke o gustini naseljenosti i efektima karantina. 154 naučnika je analiziralo podatke u 31 zemlji na pet kontinenata. Dokazali su da polen u vazduhu utiče na 44 odsto varijacija u stopama infekcije, pri čemu u nekim slučajevima ulogu imaju i vlaga i temperatura vazduha.

Tokom intervala bez karantina, stope zaraze bile su u proseku četiri odsto veće sa svakim povećanjem od 100 zrna polena u vazduhu po kubnom metru. U nekim nemačkim gradovima tokom studije zabeležene su koncentracije do 500 zrna polena po kubnom metru dnevno – što je dovelo do ukupnog povećanja stope zaraze od više od 20 procenata.

Foto: LAURENT CHAMUSSY / Sipa Press / Profimedia

Visoke koncentracije polena dovode do slabijeg imunološkog odgovora na viruse. Kada virus uđe u telo, određeni proteini, poznati kao antivirusni interferoni, signaliziraju ćelijama da pokrenu svoju antivirusnu odbranu.

Ali ako su koncentracije polena u vazduhu visoke i zrna polena se udišu sa česticama virusa, stvara se manje antivirusnih interferona. Takođe je pogođen i inflamatorni odgovor tela. Stoga, u danima sa visokom koncentracijom polena, to dovodi do povećanja broja respiratornih bolesti. To važi i za kovid 19. Nije bitno da li su osobe alergične na različite vrste polena.

Šta osetljive društvene grupe mogu da učine da se zaštite? Klaudija Trajdl-Hofman, autorka studije, savetuje ljude da prate prognoze polena tokom narednih meseci.

„Nošenje maske za filtriranje čestica kada su koncentracije polena visoke može zadržati i virus i polen van disajnih puteva“, poručuje ona.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram