fiksna proteza
Fiksna proteza, Foto: Anatolii Savitskii / Alamy / Alamy / Profimedia

Ispravljanje položaja zuba kod odraslih osoba se bitno razlikuje od ispravljanja zuba kod dece. Često može da se postigne i protezicama, odnosno orto-aparatima “na skidanje”, ne mora to biti uvek fiksna ortodoncija.

Doktorka stomatologije Borislava Tomasović na portalu DokTok piše da za ispravljanje zuba niste nikad zakasnili. S tačke gledišta stomatologa, ispravljanje položaja zuba je lečenje, dakle – nešto što doprinosi dužem trajanju zuba i dobrom funkcionisanju orofacijalnog sistema.

Neka opšta pravila za ispravljanje položaja zuba uključuju činjenicu da pre početka lečenja, svi zubi i desni moraju biti savršeno sanirani i higijena na zavidnom nivou.

PROČITAJTE JOŠ:

Takođe, pacijent ne određuje način lečenja niti ima uticaja na to. Često čujemo da pacijent želi Invisalign ili lingvalni luk ili slično – ortodonti, kao i svi drugi stomatolozi, ne ispunjavaju želje. Grubo zvuči, ali je tako – lečenje je lečenje, pri čemu pacijent ima vrlo sužene mogućnosti izbora.

Napomene:

Ono što me u životu najčešće pitaju je: šta će tačno da se radi, koliko dugo će da traje, koliko će da košta…

Od srca svim pacijentima preporučujem da pročitaju Zakon o pravima pacijenata, Član 11. opisuje vrlo jasno pravo pacijenta na obaveštenje – dakle, naša je zakonska obaveza da pojasnimo sve što se može, na nivou na kom pacijent može da shvati i – da dobijemo verbalni pristanak na intervenciju.

***

Bonus video: Strah od zubara

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram