antimaskeri
Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Pandemija koronavirusa dodatno je ojačala antivakserski pokret, a protivnici vakcina često se zalažu i za odbacivanje zaštitnih maski. Sada društvenim mrežama kruži i izjava kojoma roditelji "daju dozvolu" svojoj deci da ne nose masku u školama.

Udruženje „Vakcine info“ pozvalo je svoje članove da potpišu izjavu u kojoj se navodi da oni ne žele da njihovo dete nosi masku u školama, kao i da se nastavnicima brani da vrše „psihološki pritisak“ na decu kako bi stavili maske.

Zbog najavljenog "drugog talasa pandemije", osnovano sumnjamo da će škole biti primorane da postupaju prema korona…

Posted by Vakcine INFO on Недеља, 23. август 2020.

Među osobama koje šire dezinformacije o maskama je i istaknuta antivakserka Jovana Stojković iz pokreta „Živim za Srbiju“. Pokret je na Jutjubu objavio i snimak njihovog podnošenja zahteva ministru prosvete Šarčeviću protiv nošenja maski.

 

Na Fejsbuku su se takođe pojavile grupe koje nam poručuju da skinemo maske:

Ljudiiii!!! Zajedno se borimo protiv necega sto su nam nametnuli. Borimo se, gubimo svoje dragocene vreme. Ne daju nam…

Posted by Skini Masku Pokazi Osmeh on Недеља, 19. јул 2020.

Antimaskeri se protive nošenju zaštite jer veruju da na taj način uskraćujemo naš organizam za preko potreban kiseonik. Takođe, oni tvrde da nošenjem maski može doći do trovanja karbon-dioksidom koji izdišemo. Zbog toga možemo da osećamo vrtoglavicu i da padnemo u nesvest, a upravo zbog maski, kažu oni, i dobijamo simptome bolesti.

*

Naravno, ništa od ovih tvrdnji nije tačno, što su mnogi uvaženi stručnjaci dokazali i empirijski. I pre pandemije su brojni ljudi nosili maske, posebno u Aziji, ali nije zabeleženo da su se onesvešćivali. Setimo se takođe i da hirurzi nose maske tokom višečasovnih operacija.

Pročitajte još:

Produžena upotreba medicinskih maski, ako se pravilno nose, ne izaziva intoksikaciju karbon dioksidom ni nedostatak kiseonika, jer se prave od materijala koji omogućavaju nesmetano disanje. Dok nosite medicinsku masku, vodite računa da vam odgovara i da vam omogućava da normalno dišete. Takođe, ne treba više puta koristiti masku za jednokratnu upotrebu i uvek je treba promeniti kada postane vlažna, navodi SZO.

Trovanje CO2 je takođe besmislica. Molekuli ugljen-dioksida su maleni – mnogo manji od kapljica koje sadrže koronavirus, a koje maske zaustavljaju. Zbog toga ih neće „zarobiti“ materijal maski. Kada udišete i izdišete vazduh, ugljen-dioksid će proći kroz masku i neće izazvati nikave zdravstvene probleme.

Animaskeri smatraju i da će maske deci da unište imunitet i da će tako organizam da bude podložniji zarazama.

*

Ovo takođe nije istina – maske zaustavljaju klice da uđu u usta ili nos, tako da vaš imuni sistem ne mora da se brani od njih, ali to ne znači da će zbog toga imuni sistem biti oslabljen.

Maske nisu jedine na udaru antimaskera i antivaksera – takođe nemaju lepo mišljenje ni o socijalnoj distanci, koju povezuju sa tajnim programom socijalne izolacije koji je razvila CIA i koji navodno „uništava mozak dece“. Naravno, to je apsolutna besmislica.

SOCIJALNA DISTANCA = SLAMANJE ČOVEKA„Socijalno distanciranje je eufemizam za socijalnu izolaciju. Bila je to tehnika…

Posted by Vakcine INFO on Понедељак, 27. јул 2020.

Socijalno distanciranje je, u stvari, postojalo pre nego što je CIA uopšte osnovana, jer je to bila praksa i za vreme pandemije španskog gripa 1918. i bubonske kuge iz 1346. godine. Stoga su tvrdnje da je CIA socijalno distanciranje osmislila kao metodu mučenja pre 70 godina apsolutno netačne.

Brojne naučne analize pokazale su kako je maska najbolja zaštita od prenošenja virusa, dok ne stigne vakcina.

Već je pokazano kako nošenje maske utiče na širenje aerosolnih čestica sa virsom – pogledajte snimak:

Informacije na društvenim mrežama lako je proveriti na internetu, od pouzdanih, proverenih izvora. Dobro ispitajte svaku senzacionalnu tvrdnju i vodite se savetima lekara i naučnika – nosite maske!

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (42)