Droga u krvi
Droga u krvi; Grafika: Slađana Đermanović

Zloupotreba droga i alkohola ostavlja trag i na telo i na dušu, može da izazove ogromne zdravstvene probleme, neretko i smrt. I mada onaj ko konzumira opasne supstance nekad ne razmišlja o posledicama, čim udahne ili proguta drogu, telo počinje da je razgrađuje. Nakon toga ona u telu ostaje i duže nego što se misli.

Tragovi metabolita koji se razgrađuju u telu nakon drogiranja kasnije se prikazuju u testovima, kada je potrebno da se proveri da li je neko zapravo koristio drogu, a ne samo da je došao u slučajan kontakt sa njom.

Droga u urinu
Droga u urinu; Grafika: Slađana Đermanović

I dok su testovi na droge na bazi kose prilično tačni, testovi krvi i urina ne mogu da otkriju većinu droga nedelju dana nakon upotrebe. Tako heroin uglavnom ostaje neotkriven u urinu nakon tri do pet dana, pišu na sajtu Sciencealert.com.

S druge strane, tragovi droge kao što su LSD, morfijum, heroin, amfetamini, ali i alkohol ostaju u krvi samo 12 sati ili manje.

Za razliku od toga, testovi na droge na bazi kose su najtačniji. Naime, tragovi svih supstanci, od alkohola do morfijuma, mogu ostati u folikulu dlake do 90 dana. Jedini izuzetak je LSD, koji se u kosi zadržava tri dana.

Pročitajte još:

Osim ovih tragova, konzumacija droga loše utiče na celokupno zdravlje, kao i na psihu, na čitav život onog ko se drogira, ali i na njegovu porodicu, posao i društvo u celini. Proces odvikavanja nije ni lak ni jednostavan, ali nije ni nemoguć, uz podršku najbližih i institucija.

Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti nalazi se u ulici Teodora Drajzera 44 u Beogradu.  Telefoni su +381 11 3671 429, +381 11 2662 727, a imejl adresa [email protected]. Radno vreme je radnim danima od 7.30 do 19h i subotom od 7.30 do 14h.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare