Foto:EPA-EFE/ALBERTO VALDES

Da li ekstazi oštećuje srce tako što mu ubrzava rad i šta su metamfetamin i kokain? Samo su neka od pitanja koja su postavljena u anketi koju sprovodi Institut društvenih nauka.

Istraživanje koje se sprovodi u okviru projekta „Istraživanje faktora rizika zloupotrebe psihoaktivnih supstanci među mladima u Republici Srbiji“ ima za cilј da proceni faktore rizika koji utiču na povećanje rizika od zloupotrebe psihoaktivnih supstanci kod srednjoškolske populacije u Srbiji.

Podaci iz istraživanja, kako navode organizatori, treba da pomognu u planiranju kampanje koja će podići svest o štetnosti zloupotrebe psihoaktivnih supstanci među srednjoškolskom populacijom mladih i tome da šteta bude što manja.

U tome će svakako pomoći ukoliko se smanje zdravstvene, socijalne i ekonomske posledice korišćenja legalnih i nelegalnih psihoaktivnih supstanci.

Podsetimo, u Skupštini Srbije pre dve godine usvojen Zakon o izmenama i dopunama Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama, koji predviđa osnivanje Centra za monitoring droga i zavisnosti od droga.

Izmene Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama se usklađuju sa propisima Evropske unije u procesu brže integracije i harmonizacije zakonodavnih sistema.

Institut društvenih nauka on line istraživanje sprovodi uz podršku Ministarstva zdravlјa.

Anketu može popuniti na ovom linku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar