Fajzerova vakcina efikasna i protiv mutiranog koronavirusa

Zdravlje 08. jan. 202109:45
Podeli:
Foto: EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI

Novo naučno istraživanje ukazuje da Fajzer / Bajontek vakcina protiv kovida 19 može pacijente zaštititi i od dve vrlo zarazne mutacije novog koronavirusa.

Mutacije novog koronavirusa pronađene u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi uzrokuju globalnu zabrinutost zbog efikasnosti novih vakcina.

Oba soja dele zajedničku mutaciju nazvanu N501Y, koja predstavlja manju promenu na šiljastom proteinu virusa SARS-CoV-2. Zbog te promene veruje se da se oba mutirana soja toliko brzo i šire među populacijom.

Vakcine koje se trenutno nalaze i koje će se tek naći u opticaju zapravo govore telu kako da prepozna šiljasti protein i kako se boriti protiv njega. Tim naučnika iz Fajzera udružio je snage s kolegama sa Univerziteta Teksas kako bi sproveli laboratorijske testove i videli jesu li pomenute mutacije uticale na efikasnost vakcina.

fajzer
Fajzer – ilustracija; Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Pročitajte još:

Koristili su uzorke krvi 20 osoba koje su primile Fajzerovu vakcinu, a antitela su se uspešno obračunala s mutiranim virusom u tim uzorcima, pokazala je studija koja je objavljena u četvrtak veče.

Reč je o preliminarnoj studiji koja još nije prošla naučne recenzije.

„Bilo je vrlo umirujuće otkriti da bar jedna mutacija, zbog koje su ljudi najviše zabrinuti, čini se, ne predstavlja nikakav problem“, naglasio je dr. Filip Dormicer, šef naučnog odeljenja u Fajzeru.

On je pritom mislio na britansku mutaciju, dok južnoafrička još nije testirana i iduća je na redu. Južnoafrička varijanta novog koronavirusa, osim ranije navedene zajedničke mutacije s britanskom varijantom, ima i dodatnu mutaciju nazvanu E484K.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar