Da li se mutirani virus brže širi nego što se mislilo

Zdravlje 24. dec. 202017:13
Podeli:
Maska
Foto: FRISO GENTSCH / AFP / Profimedia

Virusi se množe vrlo često i mnogo i ne baš savršeno verno, pa su mutacije među njima uobičajene, piše The Economist.

Većina takvih mutacija, međutim, ima malo ili nimalo uticaja na to kako se virus širi i koliko je smrtonosan. SARS-CoV-2 do skoro nije bio izuzetak od tog pravila.

Nažalost, čini se da se ovo menja. Nova varijanta virusa, poznata kao B.1.1.7, brzo se širi Britanijom, a tamošnji naučnici procenjuju da je za oko 50 odsto zaraznija od ostalih verzija koje trenutno kolaju. Britanske vlasti zato žure u akciju pokušavajući ograničiti njegovo širenje, prenosi Jutarnji.hr.

Pročitajte još:

Oni delovi zemlje u kojima je B.1.1.7 najrasprostranjeniji, uključujući London, su zatvoreni 20. decembra. Ipak, slučajevi zaraze su se pojavili i na drugim mestima, a više područja biće zatvoreno od 26. decembra. Više od 50 zemalja zatvorilo je svoje granice za dolaske iz Britanije. Neki delovi Evrope primaju samo one koji mogu pokazati dokaze nedavnog negativnog testa.

Britanski naučnici takođe traže dalje dokaze da je B.1.1.7 zarazniji od prethodnih sojeva i, ako je tako, zašto. Dva faktora koja trenutno sugerišu njegovu veću zaraznost su brzina širenja i detalji mutacija.

Čini se da se B.1.1.7 širio brže od starijih verzija SARS-CoV-2 u onim delovima Britanije u kojima su zaraze neobično brzo rasle. Na primer, to je činilo 62 odsto novih infekcija u Londonu u nedelji koja se završila 9. decembra, u odnosu 28 odsto početkom novembra.

*

Bonus video:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar