Dr Katarina Bajec: Da li je turska kafa zdrava za nas?

Zdravlje 12. sep. 202011:07
Podeli:
Katarina Bajec u emisiji Probudi se
Foto: Nova S

Turska kafa je neizostavni deo jutarnje rutine mnogih Srba. Kako se pije u velikim količinama, moramo znati koja je zdrava mera. Dr Katarina Bajec objašnjava na šta da obratimo pažnju.

Dr Bajec se u Jutranji program „Probudi se“ javila sa Bosfora, gde je imala priliku da proba pravu tursku kafu.

Ona je primetila da se navike Turaka razlikuju od srpskih – a njihov način ispijanja kafe je zapravo zdraviji.

„Turci nikada ne piju kafu na prazan doručak. Piju je između doručka, tog jutarnjeg obroka i popodnevnog obroka. Doručak uvek ide pre kafe, i to ima smisla, jer ako kafu uneseš na prazan stomak, luči se hlorovodonična kiselina. Međutim, mi nemamo hranu unutar želuca, pa to može da dovede do pojave gastritisa, gorušice i nelagode“, rekla je dr Bajec.

Turska kafa je posebna jer se služi mlevena, a ima i najveći procenat kafeina, naglasila je doktorka. Više od 50 posto ljudi u Srbiji pije upravo tursku kafu, jer ih najbolje razbudi.

Pročitajte još:

„Ako ne preterujemo sa količinom turske kafe koju pijemo, ona zaista ima povoljan uticaj na naše zdravlje. S jedne strane, kafein utiče povoljno na naš mozak, pobuđuje nam pažnju. Isto tako, studije su pokazale da štiti od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti“, ispričala je dr Bajec.

Kafein pomaže i da budemo fizički aktivniji, tvrdi lekarka. Tuska kafa takođe snižava šećer u krvi, ali i holesterol. Kafa je takođe diuretik, odnosno podstiče lučenje tečnosti, pa od ovog napitka možemo i dehidrirati – zato se sa kafom ne sme preterivati.

Dr Bajec je objasnila i zašto se u Turskoj kafa nekada soli. Opširnije o tome pogledajte u prilogu:

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar