kućni ljubimci
Foto: Diana Grib / SWNS / SWNS / Profimedia

Sreća je u malim stvarima - izgleda da ova čuvena izreka ne može biti tačnija. Naime, postoje svakodnevne aktivnosti koje nam mogu pomoći da lučimo više "hormona sreće".

Hormoni koji nam pomažu da se osećamo bolje su dopamin, oksitocin, serotonin i endorfin. Svaki ima svoju važnu funkciju u našem organizmu, a takođe možemo da povećamo lučenje svakog od ovih hormona na prirodan način.

Dopamin je hormon motivacije, koji se najčešće luči kada nagradimo sebe. To je hormon koji nam pruža fokus i želju da budemo produktivni. Dopamin utiče na brojne funkcije u mozgu, a direktan uticaj ima na naše raspoloženje, san, učenje, sposobnost da se fokusiramo i koncentrišemo, na naše motoričke funkcije, kao i pamćenje. Iz osećanja nagrade dolazi i osećaj zadovoljstva.

Aktivnosti koje će pomoći našem telu da luči dopamin su: obavljanje nekog zadatka ili obaveze, briga o sebi u vidu vežbanja, tretmana, sređivanja, zatim uživanje u hrani i slavljenje malih pobeda.

Oksitocin zovu i „hormonom ljubavi“. Kada odlepite za nekim i kada osećate one „letiriće u stomaku“ znači da ste puni oksitocina. Ovaj hormon je zaslužan za vernost, duge veze, formiranje poverenja između ljudi i za veću spremnost za podršku partneru. Naleti oksitocina u organizmu najveći su u trenucima orgazma.

Aktivnosti kojima možete da pojačate lučenje oksitocina su: maženje i igranje sa kućnim ljubimcem, provođenje više vremena sa bebama, držanjem nekoga za ruku, grljenjem svih koje volite, a pomaže i da nekom udelite kompliment.

Serotonin je tajna naše sreće i dobrog raspoloženja. Ovaj hormon nam pomaže u regulaciji sna, apetita i raspoloženja, to je neurotransmiter koji je od velikog značaja za naše mentalno i fizičko zdravlje.  Moždane ćelije na koje utiče povezane su sa raspoloženjem, seksualnom željom i funkcionisanjem, apetitom, snom, memorijom, sposobnošću za učenje i nekim vidovima socijalnog ponašanja. Nedostatak serotonina jedan je od uzroka depresije.

Aktivnosti koje izazivaju lučenje serotonina su: meditacija, trčanje, boravak na suncu, šetnja prirodom, plivanje, vožnja bicikla…

Endorfin je još jedan moćni hormon koji izaziva euforiju, kao i uklanjane svakog fizičkog ili psihičkog bola. Ovaj hormon našem telu pomaže da prevaziđe samo sebe. Do lučenja endorfina takođe može doći u slučaju neke povrede (nesreće), stresa, bola, bolesti, jer ove supstance omogućuju da se ova neprijatna stanja bolje podnesu. Oslobađa se i kada vodimo ljubav, ali i kada jedemo nešto ljuto.

Aktivnosti kojima ćete podstaći lučenje endorfina: gledanje komedija, koriščenje esencijalnih ulja, konzumiranje tamne čokolade, kao i vežbanje.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar