Horor slika prečišćivača vazduha posle pet meseci u Beogradu

Zdravlje 16. mar. 202112:56 > 13:12
Podeli:
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Već mesecima udišemo zagađen vazduh, bespomoćni da bilo šta uradimo da se zaštitimo, osim da ostanemo u kućama. Koliko je prljav vazduh u Beogradu, najbolje pokazuje jedna slika filtera prečiščivača vazduha koja je stigla našoj redakciji.

Mnogi građani su zbog zagađenja nabavili prečišćivače, a ova fotografija dokaz je da im je ta odluka bila veoma opravdana i pametna.

Na slici desno je novi filter za prečišćivač, a levo je stari filter koji je radio pet meseci. Razlika je zastrašujuća.

filter prečišćivača
Foto: Privatna arhiva

„Problem sa visokim nivoom aerozagađenja u većini gradova u Srbiji se može rešiti za pet godina, odnosno u tom periodu se mogu značajno smanjiti koncentracije zagađujućih materija, za oko 20 odsto“, ukazao je nedavno  Milenko Jovanović, bivši načelnik za kontrolu kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine Srbije.

On je izneo i devet konkretnih predloga za smanjivanje zagađenja. 

Naglasio je da su glavni uzročnici prekomerno zagađenog vazduha individualna ložišta i manje energane (preko 60 odsto), saobraćaj (7 do 20 odsto) i industrija (10 do 15 odsto) – pa pre svega na njih treba delovati adekvatno.

Inače, zagađenje utiče nepovoljn na ceo organizam. Udisanje zagađenog vazduha može da uzrokuje iritaciju očiju, nosa i grla, bol u grlu i kašalj koji vremenom postaje sve žešći, stezanje u grudima i kratak dah, a stručnjaci savetuju da se prati i eventualna pojava lupanja srca i neuobičajenog osećaja umora…

Pročitajte još:

Čestice manje od 2.5 mikrometara su sposobne da prođu nos i grlo, da prodru duboko u pluća, a čak mogu ući i u krvotok.

Istraživanja pokazuju da zagađenje vazduha povećava rizik od mnogih bolesti poput hronične opstruktivne plućne bolesti, astme, srčanog oboljenja, karcinoma, dijabetesa i mnogih drugih.

Pokret „Kreni promeni“ postavio je kod Doma omladine u Beogradu bilbord sa velikim belim pamučnim plućima kako bi ustanovili za koliko će dana ona pocrneti. Ali je bilbord uskoro nestao.

Foto: Kreni-promeni/ZORAN DASIC

Aktivistkinja ovog udruženja Marina Pavlić rekla je za Nova.rs da iako je bilbord težak čak 400 kilograma, veliki tri puta tri metra, i nalazi se na mestu koje je pokriveno kamerama, iz MUP-a tvrde da ga ne neko ukrao ali ne znaju ko.

To je samo slučaj koji savršeno ilustruje kakav je odnos trenutnih vlasti prema ovom gorućem problemu – a posledice ćemo svi osetiti u godinama koje dolaze.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar