zagađenje
Foto: EPA/DAVAANYAM DELGERJARGAL

Izloženost zagađenom vazduhu značajno povećava rizik od neplodnosti, prema prvoj studiji koja je ispitivala povezanost ove zdravstvene tegobe i prljavog vazduha.

Analiza 18.000 parova u Kini otkrila je da oni koji žive u mestima sa višim nivoima zagađenja imaju 20 odsto veći rizik od neplodnosti. Neplodnost je u studiji definisana kao nemogućnost žena da zatrudne u roku od godinu dana od kada su počele sa pokušajima da dobiju bebu.

Poznato je da čestice zagađenja izazivaju upale u telu, što dalje može oštetiti proizvodnju jajnih ćelija i sperme, rekli su naučnici. Druga nedavna studija na 600 žena koje su bile pacijentkinje američke klinike za neplodnost otkrila je da je izloženost zagađenju vazduha povezana sa manjim brojem sazrevanja jajnih ćelija u jajnicima.

Pročitajte još:

Već je poznato da prljavi vazduh povećava rizik od prevremenog rođenja i male težine beba na rođenju. Takođe, povećava rizik od pobačaja i pojave čestica zagađenja na fetalnoj strani placente.

Kin Li iz Centra za reproduktivnu medicinu pri Pekinškom univerzitetu, koji je vodio istraživanje o neplodnosti, rekao je da bi budući roditelji trebalo da budu zabrinuti zbog zagađenja vazduha.

„Otprilike 30 odsto neplodnih parova ima neobjašnjivi uzrok neplodnosti“ napisali su Li i kolege, napominjući da su starost, težina i pušenje poznati faktori.

„Naša studija ukazuje da bi zagađenje malim česticama moglo biti nezanemarljiv faktor rizika za neplodnost“.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Istraživanje, objavljeno u časopisu Environment International, zasnovano je na podacima iz intervjua i upitnika 18.571 parova koji su bili deo velikog istraživanja plodnosti udatih žena. U Kini, žene moraju da se prijave kod vlasti pre nego što pokušaju da zatrudne, što je omogućilo naučnicima da zatraže informacije od svih žena koje su nameravale da zatrudne.

Rezultati su takođe pokazali da je procenat žena koje nisu zatrudnele nakon 12 meseci pokušaja porastao sa 15 odsto na 26 odsto – kada se uporedi kvartal u kojem su bile izložene najnižem zagađenju sa kvartalom kada su bile najviše izložene. Naučnici su uzeli u obzir druge faktore, uključujući starost, težinu, prihod, pušenje, pijenje alkohola i nivo vežbanja.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar