Koji prečišćivač vazduha je najbolji protiv zagađenja

Zdravlje 26. feb. 202113:21 > 13:22
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Beograd je ovih dana među najzagađenijim gradovima na svetu, a Srbija je zagađivač broj jedan u Evropi. Kako se nositi sa tim zastrašujućim brojkama, egzistencijalno i praktično? Treba li izlaziti napolje i da li prečišćivači vazduha pomažu u zatvorenom?

Izveštaj o stanju kvaliteta vazduha, koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine, pokazuje da je tokom prošle godine u 14 gradova u Srbiji vazduh bio prekomerno zagađen, s prekoračenjem koncentracija suspendovanih čestica PM10 i PM2,5, koje je Ognjan Pantić, koordinator projekta Energija, klima i životna sredina, nazvao „tihim ubicama koje skraćuju životni vek“. Dugotrajna izloženost ljudi zagađenju iz vazduha povećava rizik od obolevanja ne samo respiratornog sistema, već i od kardiovaskularnih i nekih bolesti nervnog sistema, dok je udisanje zagađenog vazduha pogubno za razvoj dece, upozorila je i Dragana Jovanović, pulmolog i profesorka Medicinskog fakulteta, u nedavnom razgovoru za portal Nova.rs.

Stručnjaci zato preporučuju nošenje maske koja štiti i od korone i od zagađenja i savetuju da se boravak na otvorenom prostoru svede na minimum, ali – šta kad smo u zatvorenom prostoru? Koliko su prečišćivači vazduha delotvorni?

Pogled sa Avale; Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kad ukucate u pretraživač reči „prečišćivač vazduha“ izleteće vam gomila reklama i preporuka za konkretne proizvode, ali koji izabrati?

Vazduh.info piše da samo prečišćivač vazduha koji je opremljen HEPA filterom može efikasno da ukloni fine čestice iz vazduha.

„Mnogi filteri vazduha u klima uređajima nemaju HEPA filtere, jer bi njihova prisutnost smanjila protok vazduha, te bi motor klima uređaja morao da radi većom snagom da bi probio vazduh kroz HEPA filter. Ali, klima uređaj je i dalje koristan ukoliko je dotok svežeg vazduha ograničen, jer pomaže pri cirkulaciji vazduha i smanjenju (ili povećanju) sobne temperature“, ističe se na sajtu specijalizovanom za kvalitet vazduha u Srbiji i regionu.

HEPA filter – prednosti i mane

Pomenuti HEPA filter vazduha (High Efficiency Particulate Air) je najefikasniji filter koji je danas dostupan i navodno uspeva da zadrži čak 99,97% najmanjih čestica, čak i manjih od 0,3 mikrona. To znači i otrovne PM2,5 čestice koje zagađuju vazduh.

Ipak, Svet zdravlja ukazuje da postoji nekoliko tipova filtera koji koriste HEPA akronim, ali samo jedan ima sertifikaciju kojoj možete verovati – oznaka je „True HEPA Filter“. Ostali tipovi filtera koji koriste termin “HEPA-type” ili “HEPA-like” mogu uklanjati čestice celičine do 2.5 mikrona, navodi se na sajtu, ali ne i manje od tih.

Osim toga, HEPA filtrira i polen, plesni, spore, prašinu, mikrobe, perut kućnih ljubimaca, dlake i druge alergene u zatvorenim prostorijama, a zarobljeni zagađivači ne oslobađaju se nazad u vazduh. Kao glavne mane se navodi potreba za čestim zamenama filtera kako bi se održala efikasnost i činjenica da je to obično najskuplja vrsta filtera. Takođe, ne uklanja mirise, gasove, hemijska isparenja, ultra male čestice, viruse i mikrobe

Koje još vrste prečišćivača vazduha postoje?

Primetićete, postoji više tipova aparata za čišćenje vazduha i svaki ima svoju „specijalnost“. Možete ih koristiti kao dopunu prečišćivaču s HEPA filterom ili zasebno, ali ne računajte da će vam rešiti problem s aktuelnim zagađenjem. Njih birate zavisno od toga želite li da se otarasite neugodnih mirisa ili da sprečite alergijske reakcije.

Pročitaj i:

Na primer, filter vazduha sa aktivnim ugljem može ukloniti gasove, isparenja i dim od cigareta koji su prošli kroz HEPA filter. On je proizveden od ljuski kokosa, drveta ili uglja, a slabost mu je što ne uklanja efikasno prašinu i ostale alergene, kao ni bakterije i viruse.

Jonizator vazduha proaktivno koristi magnetski naboj da bi “ugrudvio” najsitnije čestice i učinio ih dovoljno velikim da ih HEPA filter ukloni. Jonizator zapravo ne prečišćava vazduh, već šalje negativne jone u vazduh koji se vezuju za čestice, čineći ih previše teškim da bi ostale u vazduhu – i one padaju na različite površine.

Germicidna UV lampa ubija viruse i mikrobe, a kao i filteri sa aktivnim ugljem, retko se koristi samostalno za prečišćavanje vazduha i najbolje radi u kombinaciji sa HEPA filterom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar