Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Simptomi korone su raznoliki - od onih čestih, kao što su visoka temperatura, kašalj i gubitak ukusa i mirisa, do onih ređih, kao što su osip ili promene na jeziku. Zapušen nos do sada nije bio na listi kovid simptoma. Sada neki britanski lekari traže da se to preispita.

U septembru je profesor Tim Spektor, epidemiolog sa Kings koledža u Londonu, rekao da ljudi ne bi trebalo da previše brinu ako im se zapuši nos, jer je to verovatno znak prehlade.

Ali, prošle nedelje, više od 140 britanskih lekara opšte prakse poslalo je otvoreno pismo glavnom lekaru u britanskoj vladi, Krisu Vitiju, pozivajući nadležne da prošire zvaničnu listu simptoma kovida. Oni zahtevaju da se u listu uvrste blagi simptomi koji liče na prehladu.

Pročitajte još:

Mnogi lekari, poput dr Aleksa Sohala, glavnog autora pisma, kažu da redovno pregledaju pacijente koji prvo prijavljuju ove blage simptome i kojima se kasnije dijagnostikuje kovid 19.

„Pregledamo pacijente koji pominju simptome slične prehladi, a zatim im se nekoliko dana kasnije dijagnostikuje kovid. Često nisu ni pomislili da je curenje nosa možda kovid 19 i onda se logično nisu samoizolovali. To je zaista zabrinjavajuće jer znamo da su pacijenti sa kovidom najzarazniji u ranim danima infekcije“, rekao je.

I drugi lekari dele slične priče. Dr Viki Marčant, lekarka iz Eseksa, rekla je da joj pacijenti često prvo prijave curenje nosa i umor, a samo nekoliko dana kasnije razviju kašalj. Tada su već potencijalno proširili virus svojim kontaktima.

„Zabrinjavajuće je što zdravstveni radnici kažu da mnogi pacijenti nisu podobni da se testiraju jer nemaju barem jedan od glavnih simptoma. Kao rezultat toga, lekari opšte prakse podstiču svoje pacijente da lažu o svojim simptomima kako bi im uzeli bris“, ukazala je ona.

Foto: Shutterstock

Profesor Lorens Jang, virusolog sa Univerziteta Vorvik, rekao je da je definisanje svih simptoma za infekciju koronavirusom, koji brzo mutira, veliki izazov.

„Vidimo kako se virus sve više prilagođava našim telima. Moguće je da postaje zarazniji, ali sve blaži. Mogli bismo da vidimo porast simptoma sličnih prehladi, koji se veoma razlikuju od onih predstavljenih na početku pandemije“, ukazao je.

Lekari tvrde da bi pacijenti trebalo da budu izuzetno sumnjičavi i oprezni ako im se javi curenje iz nosa, jer su slučajevi prehlade ove zime zapravo retki.

„Ove godine je vrlo malo gripa i prehlade. Ne tvrdimo da je svako curenje nosa kovid, ali postoji mogućnost“, rekao je dr Aleks Sohol.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Komentari

Svi komentari (0)