Foto:Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

AstraZeneka je saopštila da je njena vakcina protiv kovid-19 bila 76 odsto efikasna u sprečavanju simptomatskih oblika bolesti prema novoj analizi glavnog američkog ispitivanja, što je malo niže od nivoa najavljenog ranije ove nedelje u izveštaju koji je kritikovan zbog korišćenja zastarelih informacija.

Američki zdravstveni službenici javno su zamerali proizvođaču lekova što nije koristio najnovije informacije kada je u ponedeljak objavio privremenu analizu u kojoj se navodi da je vakcina efikasna za 79 odsto, podseća Rojters.

Prelazni rezultati koje je AstraZeneka objavila u ponedeljak iz treće faze kliničkog ispitivanja više od 32.000 ljudi otkrili su da je vakcina bila 79% efikasna protiv simptomatskih bolesti i 100% efikasna protiv teških bolesti i smrti. Ali ubrzo nakon objavljivanja rezultata, Odbor za nadzor podataka i bezbednosti u SAD izrazio je zabrinutost da je AstraZeneca možda pružila „zastarele informacije“ sa suđenja, što je dalo „nepotpun pregled“ rezultata.

„Primarna analiza je u skladu sa našom prethodno objavljenom privremenom analizom i potvrđuje da je naša vakcina protiv kovid-19 visoko efikasna kod odraslih, uključujući one starije od 65 godina”, izjavio je Mene Pangalosa, izvršni potpredsednik AstraZeneke.

U zvaničnom saopštenju navodi se da je, prema konačnim podacima, „fikasnost vakcine u prevenciji simptoma kovida 19 bila 76% zaštite 15 ili više dana nakon primanja dve doze u razmaku od četiri nedelje“, što je malo niže od 79% efikasnosti koja je prvobitno prijavljena.

Pročitajte još:

„Pored toga, rezultati su bili uporedivi među starosnim grupama, sa efikasnošću vakcine od 85% kod odraslih 65 godina i starijih. U sprečavanju teške ili kritične bolesti i hospitalizacije, vakcina je pokazala je 100% efikasnost“, navodi se u saopštenju.

Profesor epidemiologije sa australijskog univerziteta La Trobe, Hasan Vali, kaže da razlika između 76% i 79% nije značajna.

„U šemi stvari se ništa ne menja ako se uzmu u obzir intervali poverenja“, rekao je Vali, prenosi Guardian.

Po novijim podacima, interval poverenja je između 68% i 82%. To znači da postoji 95% šanse da je stvarna efikasnost vakcine između 68% i 82%, što je čini sličnom drugim vakcinama, uključujući Fajzerovu. Kako se dodaje više podataka, interval poverenja se obično pooštrava i pruža veću sigurnost.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram