antitela
Foto: Shutterstock

Nakon dve doze vakcine protiv korone ili preležanog kovida dođe vreme i za treću buster dozu koja će zaštitu od bolesti ojačati i produžiti. A kako to izgleda kad stignu rezultati antitela posle, recimo, dva Kineza i jednog Fajzera?

„Prvu vakcinu Sinofarm dobila sam 8. februara 2021, a drugu 1. marta. Prvu kontrolu antitela radila sam 11. marta i rezultat je bio 593,0. Referentna vrednost laboratorije u kojoj sam radila test je 50“, priča za portal Nova.rs Beograđanka Milena.

Ona je nedugo potom ponovo uradila antitela.

„Drugi test na antitela sam radila 25. marta i rezultat je bio 370,5. Treću kontrolu antitela sam uradila 23. aprila i rezultat je bio 143,9.“

Nakon toga ona je 25. maja još jednom uradila antitela i rezultati su bili 74,9, što je jasno pokazivalo da je zaštita od korone i dalje tu, ali da antitela vremenom znatno opadaju.

„Na kraju kad sam uradila petu kontrolu antitela 24. juna ove godine i rezultat je bio negativan – 33,2, a referentna vrednost je 50.“

Zato je Milena 13. septembra primila treću buster dozu Fajzer vakcine.

„Antitela sam posle toga radila u istoj laboratoriji kao i pre i rezultat je 30.157,1“, kaže Beograđanka Milena.

Još je primera koji pokazuju kako se antitela rapidno dižu, i to u hiljadama, nakon buster doze Fajzer vakcine, posebno kod onih koji su prethodno primili dve doze Sinofarm vakcine.

*

Ali da bi poređenje bilo merodavno, vrlo je važno sve testove raditi u istoj laboratoriji. O tome je ranije za naš portal govorila Danica Ćujić, medicinski biohemičar i naučni saradnik INEP-a.

„Nema jedinstvenog univerzalnog parametra za određivanje antitela. Laboratorije imaju svoje parametre. Treba se voditi referentnim brojkama određene laboratorije. Uz svaki nalaz treba da ide objašnjenje. Iako su parametri u laboratorijama drugačiji, ono najvažnije je da li je test pozitivan ili negativan na antitela, a toga ima na svakom nalazu“, kazala je za naš portal Danica Ćujić, medicinski biohemičar i naučni saradnik INEP-a.

A o tome koju vakcinu izabrati za treću buster dozu, govorila je prim. dr Slavica Plavšić, specijalistkinja za plućne bolesti.

„Moja lična preporuka, na osnovu pacijenata koje pratim i cele situacije, jeste da posle dve doze Sinofarma treba primiti jednu od dve mRNK vakcine. Kod nas su to Fajzer i Moderna, koja će biti dostupna od oktobra“, savetuje dr Plavišić, koja je članica „Ujedinjenih protiv kovida“.

Pročitajte još:

U praksi se pokazalo da su osobe koje su primile Fajzer ili Moderna vakcinu razvile najbolji imunitet. Za alfa soj efektivnost je bila 96 odsto, a nešto je niža kod delta soja, ali je isto procenat jako visok – 86 odsto, ukazuje doktorka.

S druge strane, imunolog dr Borislav Kamenov smatra da treća doza treba da bude ista vakcina primljena u prethodne dve.

Čak i ako je u pitanju Sinofarm, kojim je vakcinisano najviše ljudi u Srbiji, a čija se delotvornost u poslednje vreme neretko dovodi u pitanje.

„Mi smo i ranije, kad smo vakcinisali decu, insistirali na tome da revakcina bude od istog proizvođača, tako da ja preporučujem da treća doza bude ista vakcina. Može da se sprovede ponovna imunizacija, ali to bi onda značilo da neka vakcina nije dobra i zašto je onda ne ukinu? Moja logika je takva da ako je vakcina dobra, tom istom vakcinom se treba i revakcinisati, ako nije dobra – treba je ukinuti“, kaže dr Kamenov.

Epidemiolog dr Zoran Radovanović je, ipak, nakon dve doze kineskog Sinofarma, za treću izabrao Fajzerovu vakcinu.

„Nisam zažalio što sam svojevremeno primio Sinofarm. Bilo je važno što pre se zaštititi. To je mrtva vakcina i bilo je jasno da je njen učinak nešto slabiji od ovih modernijih. Ipak, bolje je bilo Sinofarm nego ništa. Prošlo je šest meseci od kada sam primio vakcinu. U međuvremenu se saznalo da je kod starijih znatno lošiji efekat. Kod kineskih vakcina se pokazalo i da nivo antitela opada brže nego od drugih. Bilo je razumno opredeliti li se za Fajzer ili Modernu. Moderne još nema, pa je moj izbor Fajzer“, objasnio je Radovanović za Nova.rs.

Dr Dragan Miljkovića, lekar opšte prakse, smatra da u slučaju Sinofarma izbor treće doze treba da se bazira na godinama i opštem zdravstvenom stanju osobe.

„Topla preporuka za sve one kojima je prošlo šest meseci od revakcinacije je da prime treću dozu. Ako su prva i druga doza bile kineski Sinofarm, a osoba je mlađa od 60-65 godina, moja preporuka je da treća doza bude Fajzer ili AstraZeneka, koje su se pokazale da grade dobar odbrambeni mehanizam. Ako je osoba starija od 65, preporuka je da i treća doza bude Sinofarm, jer nema ozbiljnih reakcija. Ona sporije pravi antitela, ali po nekim procenama ima trajniji imuni odgovor“, kaže dr Miljković.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO:
Delta soj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare