Nakon treće doze kineza antitela veća 4 puta: Direktorka RFZO o mešanju vakcina

Zdravlje 15. sep. 202111:26 > 12:06
Podeli:
Foto:TANJUG / ZORAN ZESTIC

"Nakon treće doze Sinofarma odobama do 65 godine nivo antitela se povećava četiri puta, a kod osoba iznad 65 dva puta - ova informacija stoji zvanično na sajtu kineske agencije za lekove", rekla je danas je danas direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Ona je govoreći za jutarnji program TV prva pričala i o proveri antitela, ali i mešanju vakcina, prenosi Blic.

„Nivo antitela nije jedini kriterijum, hajmo logično, što više vremena prolazi od vakcine, normalno je da nivo antitela opada, zato i treba primiti treću dozu, osim toga, kod starih osoba je niži nivo antitela, organizam stari, stari i imuni sistem, samim tim odgovor je niži. Isto važi za osobe sa hroničnim bolestima“ – kazala je ona.

Razmatrajući mešanje vakcina, direktorka RFZO kazala je da je zvanična preporuka SZO je da se ne mešaju vakcine, ali, kako kaže, ostajaće zaštita i ništa se neće desiti čak i ako se vakcine mešaju, te da je najvažnije da se dobije treća doza.

PROČITAJTE JOŠ:

„Treća doza se dobija nezavisno od nivoa antitela“ – jasna je Radojević Škodrić koja se dotakla i načina na koji vakcina štiti vakcinisane.

„U Čileu je rađena studija na 10 miliona ljudi koja je pokazala da vakcinisani u 65,6 posto neće dobiti nikakve simptome, 87,5 zaštićeni od hospitalizacije, od smrtnog ishoda 86,4 odsto“ – zaključuje ona.

***

Bonus video: Strah od zubara

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Vaš komentar