Test da proverite da li ste dehidrirani
Hugh Threlfall / Alamy / Profimedia

Dehidriranost organizma javlja se kada telo nema dovoljno tečnosti da bi pravilno funkcionisalo. Dehidratacija može da dovede do nastanka krvnih ugrušaka, dezorijentisanost i gubitak svesti i druge potencijalno fatalne komplikacije. Studije pokazuju da i blaga dehidratacija može nepovoljno da utiče na raspoloženje i energiju - osećamo se umorno, nevoljno i kao da nas sve boli.

Tokom ekstremnih vrućina, za mentalno i fizičko zdravlje važno je da pijemo dovoljno tečnosti. Mnogo je svata kao što su – koliko i kada piti, a postoji i jednostavan test kože kojim se lako može proveriti da li organizam ima dovoljno tečnosti, prenosi „Živim“. 

Dovoljno je da stisnete kožu iznad zgloba prsta kako bi se utvrdilo koliko je hidrirana ili dehidrirana.

Ovo se zove test štipanja kože. Ako ste dobro hidrirani, vaša koža će biti elastičnija i ona će se odmah nakon štipanja oporaviti. Ako ste dehidrirani, koža gubi elastičnost i potrebno je neko vreme da se vrati u normalu.

Pročitajte još

Test štipanja kože prilično je siguran i nema štete, ali, s obzirom na to da to nije najpreciznija metoda, rezultate treba uzeti s rezervom i obratiti pažnju na druge simptome koji ukazuju da nemate dovoljno vode u organizmu. 

Važno je da svakodnevno unosite tečnost
Foto: Jamie Grill / Tetra Images / Profimedia

Elastičnost kože smanjuje s kod starijih ljudi, bez obzira na status hidratacije. Koži starije osobe može biti potrebno oko 20 sekundi da se oporavi, čak i ako nije dehidrirana. Takođe, kod pacijenata s malim volumenom krvi, test štipanja kože takođe može imati smanjenu točnost.

Dehidriranost može da pokaže i boja urina

Urin bi trebalo biti svetlo žute boje ili boje svetle slame. Tamni urin je znak da je potrebno da pojete više vode. Drugi ključni pokazatelji da ne uzimate dovoljno tečnosti uključuju osećaj žeđi, suva kožu ili suva usta, izostanak znojenja ili mokrenje ređe nego inače, glavobolje, umor.

Kako je za „Novu“ objasnila doktorka Biserka Obradović važno je voditi računa u periodu kada spoljna temperatura počne da raste i da tada treba izbegavati kafu, alkohol i sokove koji sadrže previše šećera. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare