Foto: Andrej Antic/Shutterstock

Ako imate decu, verovatno odmor planirate tako da se poklopi sa zimskim raspustom. Evo kako stoje stvari ove godine i šta se nudi u tom periodu.

Zimski raspust za učenike osnovne škole počinje u petak 30. decembra i trajaće do petka 20. januara 2023. godine, dok će srednjoškolci odmarati od petka 30. decembra do petka 13. januara, objavljeno je u kalendaru za školsku 2022/2023 godinu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Prema rasporedu, đaci osnovnih škola nisu imali jesenji predah, već ih prvi raspust očekuje tek pred Novu godinu. Zato zimski raspust za učenike osnovnih škola počinje u petak 30. decembra, a završava se u petak 20. januara. To znači da osnovci kreću u drugo polugodište u ponedeljak 23. januara.

Što se tiče učenika srednje škole, oni kao i osnovci završavaju prvo polugodište u petak 30. januara, ali im zimski raspust traje sedam dana kraće, do petka 13. januara. Drugo polugodište učenicima srednje škole će početi u ponedeljak 16. januara.

Proverili smo koje su najbolje ponude i termini za porodicu s decom kad su u pitanju domaće zimske destinacije.

Najjeftiniji smeštaj za četvoročlanu porodicu

Već znate da za porodični odmor na našim planinama možete mnogo povoljnije da prođete ako iznajmite vikendicu umesto hotelske sobe, a svakako je i ponuda šarenija. Čak i ako malo kasnite sa rezervacijama zimovanja u najatraktivnijem terminu.

Tako je preko Airbnb-ja prosek cena smeštaja u prvim nedeljama 2023. godine preko 100 evra, s tim što kao najpovoljniji smeštaj za četvoročlanu porodicu može da se nađe vikendica za 60-70 evra po noćenju, dok je, na primer, fensi apartman kod same staze je preko 350 evra za noć.

U hotelu sa četiri zvezdice na Zlatiboru tri noćenja s doručkom za dvoje odraslih i dvoje dece koštaju oko 170 evra, a kad je privatan smeštaj u pitanju prosek tih dana je 78 evra. Ukoliko vam nije bitno da budete u centru, i niste pikirali baš celu vikendicu, smeštaj za četvoro može da se nađe i za 20-30 evra po noćenju.

Divčibare se ispostavlja kao jedna od najtraženijih destinacija ove zime, a solidan apartman ili brvnarica za četvoro može da se nađe čak i u tom hit terminu za tridesetak evra. Goč bi takođe mogao da bude dobar izbor budući da ga zovu „dečijim carstvom“, a tamo i hotelski smeštaj za četvoro može da se nađe za manje od 40 evra noć.

Ski pass i druge karte

Ako planirate porodični odmor na nekom od popularnih skijališta Srbije, a nije vam bitno da u njega stane i doček Nove godine, čini se najbolja opcija da ga tempirate tokom druge nedelje januara. Naime, od 25. decembra do 7. januara je sam pik sezone na planinama Srbije, pa ako ste planirali u tom periodu na skijanje s porodicom, računajte na nešto više cene – ne samo smeštaja, već i ski karata.

Od 8. januara do 11 februara važe „srednje“ cene za ski pass.

Pročitajte još:

Na Kopu je u tom periodu dnevna karta za odrasle 3.900, za decu 2.900 dinara – a deca su osobe koje imaju 6 do 11 godina u trenutku kupovine karte. Šestodnevni ski pass za odrasle je 17.400, za decu 11.400. Kako navode Skijališta Srbije, karte za decu do 5 godina, „ski vrtić i od poludnevne do sedmodnevne, cena 0,01 dinar, kupuje roditelj/staratelj/ ovlašćeno lice za obuku uz dokumente kojima to dokazuje i kojima dokazuje starost deteta“. Postoji opcija i porodičnih paketa – pogledajte ceo ski pass cenovnik za Kopaonik ove godine.

Što se tiče zabavnih sadržaja, vožnje u zabavnom parku su 70-500 dinara, ulaz u Dečiji grad je 500 dinara, isto je i za Avantura park.

Za Tornik i Staru planinu ski karte su nešto jeftinije – šestodnevna za odrasle je 9.400, za decu 6.400 dinara, a i tu postoje opcije porodičnih paketa. Na Goču, gde ima i skijalište i sankalište, zasad ne postoji ta varijanta, ali cene su skoro pet puta niže nego na Kopaoniku.

Pročitajte još:

***

Bonus video: Turisti iz Evrope i regiona opsedaju skijališta na Jahorini i Bjelašnici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar