Foto: Rahmanjinov / Shutterstock

Aleksandar iz Raške, konobar u jednom od kafića u centru Kopaonika, ispričao je za Nova.rs da je ova planina zimi postala idealno mesto za sve koji „žive da bi objavili foto na društvenim mrežama“. Kaže da je sve manji broj pravih skijaša koji su došli kako bi iskoristili svaki minut svog odmora da ga provedu upravo na skijama.

„Većina gostiju vrlo malo ili retko skija. To se vidi po dužini vremena koje provedu u kafićima. Pravi skijaši ne čekaju. Ako vide da je gužva i da se dugo čeka na porudžbinu, odlaze. Sećam se da je jedan otišao i nije nam platio račun. Mislili smo da je napustio Kopaonik. Došao je posle pet dana i ostavio nam novac. Izvinio se i rekao da nije imao vremena da čeka, jer je došao da skija“, priča Aleksandar.

Ali, prema njegovim rečima takvih gostiju je sve manje. Kopaonik je kako nam je opisao, sada postao stecište „pozera“.

Pročitajte još:

„Najviše ih stiže iz Beograda, a onda i iz Novog Sada. Iz drugih gradova u Srbiji, najviše okolnih, uglavnom dolaze vikendom. Našminkane devojke u skupocenoj ski opremi, da se ne lažemo, nisu došle da skijaju. Ali, mi se ne žalimo. Jer, takvi gosti ostavljaju i bakšiš. Kad bi mi samo ostavljali po 20 do 50 dinara, mogu dnevno da uzmem bakšiš oko 3.000 dinara. Jednostavno, napojnica je nešto što se na Kopaoniku podrazumeva“, kaže ovaj mladić.

Većina gostiju vrlo često bira lokal u kojem će odsedati tokom boravka na Kopaoniku. Što su kafići bliži stazi, onda su i posećeniji.

„Zavisi kakav si konobar, ali i koga služiš. Kolega je jednom služio samo jednog gosta. I taj mu je svaki puta ostavljao 50 evra bakšiša. Imam goste koji traže da ih lično služim. I kod takvih treba da se poprilično potrudiš, da im se posvetiš. Od toga da im pridržiš jaknu kada uđu, pa do ostalih detalja i želja. Jednostavno, takav je princip, ako misliš da zaradiš u sezoni“, objašnjava Aleksandar.

Pročitajte još:

Hiljadu dinara je kao da izgovorite „Dobar dan“. A to je kada konvertujemo, kafa i porcija pomfrita. Kaže da je kafana mesto za pokazivanje. Prema njegovim rečima, za jedno sedenje se napravi račun od 20 ili 30 hiljada dinara.

„Veliki su računi. To je tako. I niko se ne buni. Sećam se da je jedan Rus popio dve boce vina, a jedna je koštala 70.000 dinara. S druge strane, ima i onih koji se ljute ako ne budu brzo usluženi“, ispričao nam je ovaj konobar koji već nekoliko sezona radi na Kopaoniku.

***

Bonus video: Bojana Stefanović: Kopaonik ne može da podnese toliku infrastrukturu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (8)