Foto: Arhiva, Shutterstock

Pregrmeli smo godinu dana pandemije, i još se borimo sa koronavirusom, navikli smo na život sa merama, a dočekali smo i vakcine, u nadi da ćemo konačno moći da se opustimo i uskoro se vratimo normalnom životu, koji između ostalog uključuje i putovanja. A onda je usledio šok! Naime, kada je juče stigla vest o predlogu da će takozvani kovid-pasoš u EU priznavati samo ako se odnosi na vakcinisane cepivima odobrenim od strane Evropske agencije za lekove (EMA), građanima Srbije zastala je knedla u grlu.

Pročitajte još:

Srbija je pri vrhu na listi evropskih zemalja kada je u pitanju vakcinacija protiv koronavirusa. Osim Fajzerom i AstraZenekom, u našoj zemlji građani se masovno vakcinišu kineskom i ruskom vakcinom, i upravo ova cepiva primio je najveći broj ljudi. Ono što trenutno najviše brine naše građane je što ni ruska, ni kineska vakcina nisu odobrene od strane Evropske agencije za lekove (EMA).

Podsetimo, predlog za uvođenje takozvanih „kovid-pasoša“ za slobodno kretanje unutar Evropske unije, koji će biti iznet 17. marta, važiće samo za vakcinisanje cepivima koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA). Navedeni razlog je taj što neodobrene vakcine neće biti obuhvaćene klauzulom o odgovornosti EU i kontrolom kvaliteta. Ilva Johanson, komesarka za unutrašnje poslove u Evropskoj komisiji, potvrdila je ove navode u petak uveče nakon što ih je izvor iz Brisela otkrio Juronjuzu nekoliko sati ranije.

Inače, evropski regulatori trenutno su odobrili vakcine kompanija Fajzer/Bajontek, AstraZeneke, Moderne i Džonson i Džonson.

Sertifikati o vakcinaciji važiće do kraja pandemije koronavirusa, rekao je izvor, dodajući da će kretanje unutar bloka za one koji nisu primili vakcinu i dalje biti moguće iz testove i karantin. “Kovid-pasoši” biće dostupni u digitalnom i papirnom formatu.

Vest o predlogu EU komentarisao je za Nova.rs Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), koji je za Nova.rs naveo da ovaj predlog neće proći, iz više razloga.

“Mislim da takav predlog nije realan i da neće proći. Ovakva odluka uopšte ne ide na ruku zemljama EU. Ako se odreknu građana koji dolaze iz ostalih evropskih zemalja u kojima su odobrene ruska i kineska vakcina, poput Srbije, odriču se ogromnog tržišta. Inače situacija sa koronavirusom, vakcinama, a sad i takozvanim kovid-pasošima, prešla je delimično iz zdravstvenog u politički milje i to je jasno, ali ekonomija i dalje mnogo trpi, i bio bi veliki rizik stopirati normalan turizam i tokom predstojeće letnje sezone” kaže Seničić.

Aleksandar Seničić Foto:FoNet/Marija Djoković

Na ovu vest reagovao je juče i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom obraćanju iz Bahreina.

Predsednik je istakao kako će se on uprkos ovome vakcinisati kineskom vakcinom.

“Vakcinisaću se kineskom vakcinom. Trebalo je da to bude za desetak dana, ali ću sada to ubrzati čim stignem”, rekao je on.

“Neka se građani Srbije ne brinu. Trebalo bi da putuju bez ikakvih problema”, dodao je on.

Foto: TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC/ bg

Reči predsednika države možda su i utešile pojedine građane, ali većina i dalje strepi od zabrane putovanja u zemlje EU.

„Nisam mogao da verujem kada sam čuo za mogućnost da nas EU ne primi ako smo primili kinesku vakcinu. Pa, hoće li onda primati Kineze? Oni im čine pola turista! Najiskrenije se nadam da je ovo samo predlog, a ne i konačna odluka. Da sam znao, možda bih čekao Fajzera, ali sada je kasno“ zabrinut je Vuk Milanović, čitalac Nova.rs.

BONUS VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar