Šta moraš da pokažeš kad trajektom ideš do grčkih ostrva

Putovanja 22. jul. 202113:41 > 13:56
Podeli:
Trajejkt Grčka
Trajekt Grčka, Foto: Viacheslav Khmelnytskyi / Alamy / Alamy / Profimedia

Turisti koji nemaju dokument o vakcinaciji, a idu na grčka ostrva, često zaborave da u računicu uključe još jedan test za trajekt, što bi moglo malo da im zakomplikuje letovanje.

Kako bi se sprečilo širenje koronavirusa Grčka je skoro uvela nove mere za putovanje trajektom na grčka ostrva kojih se striktno pridržavaju – nedavno je stigla vest da je mnogo turista vraćeno s trajekta zbog nepotpune dokumentacije.

Putnici koji idu na ostrva moraju da pokažu ili potvrdu o vakcinaciji protiv kovida 19 ili dokaz o preležanom virusu ili negativni PCR test koji je urađen u roku od 72 sata od polaska ili negativni brzi test sproveden 48 sata pre putovanja. Međutim, za nevakcinisane bi mogao da nastane dodatni problem u povratku ili tokom obilazaka, jer to pravilo važi za svaki ulazak na trajekt.

„Mi se nalazimo na Kefaloniji i idemo nazad na Lefkadu i nismo vakcinisani. Ukoliko je neko u istoj situaciji kao i mi potrebno je da kupi self test u apoteci za putovanje trajektom nazad na Lefkadu. Košta oko 4-5 eura“, javio nam je čitalac Marko.

Nevakcinisani turisti su u obavezi da na ukrcavanju na trajekt pokažu obalskoj straži potvrdu o negativnim rezultatima brzog testa, ne starijeg od 24 časa, a formular, koji se može naći na sajtu Vlade Grčke, izgleda ovako:

Formular za samotestiranje Grčka
Formular za rezultate samotestiranja, Grčka, Foto:self-testing.gov.gr/

PROČITAJTE JOŠ:

Na zvaničnom sajtu Grčke, turisti imaju sve potrebne informacije, formulare, kao i uputstva kako izvršiti test, te šta činiti ukoliko test bude pozitivan, a pogledajte i kako izgleda samotestiranje ovim kućnim testom kupljenim u apoteci.

Ministarstvo brodarstva saopštilo je da potrebu za samotestiranjem nemaju građani koji poseduju dokaz da su primili obe doze vakcine (ako je prošlo najmanje 14 dana od poslednje doze), te da ako poseduju dokaz od negativnim rezultatima PCR testa (ne stariji od 72 časa), ili negativan antigenski test (ne stariji od 48 časova) ili potvrdu o preležanom koronavirusu (koja važi od 30 do 180 dana).

Bonus video: Klima u autobusima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Vaš komentar