Foto: Credit line: Dave Baxter / Alamy / Alamy / Profimedia

Odlične vesti za ljubitelje putovanja.

Sve rute kojima voze prigradski vozovi i sve regionalne linije koje spajaju udaljenosti manje od 300 kilometara, a da pritom njima upravlja nacionalni železnički prevoznik Renfe, biće besplatne od 1. septembra, pa sve do kraja godine.

Svaka zemlja na različite načine odgovara na povećanje troškova života kojem svakodnevno svedočimo, a Španija je odlučila da pomogne svojim građanima, čini se, maksimalno. Kako donosi portal Timeout, nakon smanjenja cena javnog prevoza, PDV-a i poreza na gorivo vlasti su najavile i kako će veliki broj srednjih i kraćih putovanja vozom učiniti besplatnim, piše Pun kufer.

Foto: Credit line: Armand Tamboly / ImageSource / Profimedia

Time će turistima koji tamo dolaze biti lakše da dođu do udaljenijih delova grada, ali i iz grada u kom su smešteni moći će potpuno besplatno posetiti neki obližnji. Ova odluka zapravo se naslanja na nedavnu odluku o finansiranju javnog prevoza, gde su vlasti najavile 30 do 50 odsto popusta na sav javni prevoz.

Pročitajte još:

Ideja je da se cela stvar finansira iz poreza na banke i energetske kompanije koje trenutno najviše profitiraju na visokim računima za energiju i kamatama. Taj porez bi trebalo da stupiti na snagu 2023. godine.

Naravno, smanjenje cena karata u javnom prevozu (za razliku od smanjenja poreza na gorivo) takođe je sjajno za podsticanje ljudi da se prebace s privatnog prevoza koji zagađuje okolinu. Pa, ako ste dosad razmišljali gde otputovati ovog septembra, mislimo da sa Španijom nećete da pogrešite.

***

Bonus video: Ovako će izgledati putovanja u budućnosti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)