Navajo plaža
Navajo plaža; Foto: Stelian Porojnicu / Panthermedia / Profimedia

Kriterijumi Lonely Planeta su ipak malo drugačiji.

Magazin Lonely Planet izbacio je listu 20 najneverovatnijih plaža za 2022. godinu, na kojoj se našlo nekoliko iz naših omiljenih letovališta. Doduše ne u samom vrhu. Da su pri kreiranju ove liste važili nešto drugačiji kriterijumi od „običnog“ letnjeg ugođaja, pokazuje to što je na prvom mestu preporučena plaža Haukland kao „arktički san“ koji je po atraktivnosti prevazišao i snežno bele plaže Sardinije, netaknutu divljinu škotskog ostrva, azurnu obalu Španije…

Ipak, grčka plaža Navajo (Navagio), poznata i kao „uvala krijumčara“, se našla među prvih deset.

„Grčka plaža sa milion razglednica, Navagio na Zakintosu, mesto je na kojem biste voleli da završite u brodolomu – odatle i nadimak Plaža brodoloma. Sa moćnim liticama koje se nadvijaju iznad savršenog luka peska i mora tako plavog da izgleda fotošopirano, ovaj raj na zemlji nije tajna“, naveli su.

Pročitajte još:

Do šljunkovite plaže se može stići samo brodom, što joj daje dozu misterije i ekskluziviteta, a njen zaštitni znak je olupina broda „Panaqgiotis“ koji se tu nasukao u oktobru 1980. godine.

Zanimljivo je da je na 14. mestu Sveti Stefan, plaža s pogledom na biser Jadrana, koji danas više liči na ostrvo duhova, ali Lonely planet ističe da  ćete na Jadranu teško naći fotogeničniji prizor.

„Ovde borovi, stabla maslina i oleandri vire iznad kamenih vila iz 15. veka, koje tiho posmatraju ružičasti pesak i bistru vodu sa svog kamenog prestola. Možete da lenčarite na plaži, ali osim ako ne boravite u odmaralištu Aman, ostrvo možete posetiti samo u obilasku“, navedeno je.

Hrvatski adut je 16. na listi – Zlatni rat na Braču, a Grčka je i na 19. mestu i to s Mirtos plažom na Kefaloniji, za koju piše da „izgleda kao da je moćni Posejdon izronio iz dubine i rascepao obalu na dva dela“.

***

Bonus video: Top 5 najlepših „divljih“ plaža u Crnoj Gori

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare