Kopaonik zima
Dane Gegoj Foto:Nova.rs

„Vidite u kakvom vremenu živimo. Jeste da pravimo auto puteve i slikamo se pored njih, ali ovo na Kopaoniku je stvarno neprihvatljivo. Voleo bih kada bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić došao na planinu i da vidi kako ona stvarno izgleda. I kako su cene digli u nebesa“, priča instruktor skijanja Dane Gegoj iz Beograda.

Kako objašnjava, dugo je na Kopaoniku, i kaže da poznaje skoro svaki ćošak ove planine. Sve što on vidi jeste da se nešto gradi i pravi.

„Moji klijenti koji ovde dolaze na skijanje, vrlo često pomisle šta uopšte traže na Kopaoniku. Zamislite da vam ne radi centralna žičara. Obišao sam skoro sva svetska skijališta, i nešto slično nema šanse da se dogodi ni na jednom od njih. Čak i ako se desi da dođe do kvara, to ne traje ovoliko dugo“, kaže Gegoj.

Kopaonik zima
Skijaši u redu za žičaru na Kopaoniku Foto:Nova.rs

On se priseća da gosti tokom novogodišnjih praznika, tri dana nisu imali vodu. Ovaj instruktor skijanja je napomenuo da se staze održavaju i da su dobre. Ali, zato je sve oko njih loše.

Pročitajte još:

„S druge strane, iz Skijališta su mogli da kažu da će zbog tog kvara žičare Pančićev vrh spustiti cenu ski pasa. Čisto da izađu narodu u susret. Da bi se sledeće godine vratili. Ovako ne znam šta će biti“, rekao nam je Dane.

Nestašica vode, prekidi sa strujom, žičare koje nisu u funkciji, visoke cene komunalija, prekomerna gradnja. Samo su neki od problema sa kojima se suočavaju turisti, ali i vlasnici vikendica na Kopaoniku.

S druge strane, država najavljuje nove investicije, a stare probleme gura pod tepih. Tako se već pojavila informacija da se na Kopaoniku planira izgradnja još jedne gondole koja bi iz Vikend naselja išla do centra Kopaonika, a onda se spajala sa trasom do Pančićevog vrha. Sve je ovo u fazi idejnog rešenja i studije opravdanosti.

Pročitajte još:

Jedino što je stabilno na našoj najpoznatijoj planini jesu cene usluga. Ima i onih koji kažu da lokalci i investitori znaju koja klijentela dolazi na Kopaonik, te da imaju pravo da formiraju cene po želji, posebno jer ugošćavaju turiste sa dubljim džepom.

Od ove godine pojačana je kontrola parkiranih vozila oko centra Kopaonika. Parking služba ove zime nosi sve automobile koji su nepropisno parkirani. U centru Kopaonika postoji i javna garaža već par godina, ali je gosti zaobilaze zbog cene. Dnevna cena parkiranja zimi u garaži je 1.900, a svaki započeti sat tarifira se sa 150 dinara. Mesečna karta može da se kupi po ceni od 45.000 dinara.

***

Bonus video: Dugački redovi za ski žičare na Kopaoniku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram