Budimpešta, kafić, ruševine
Foto: Hercules Milas / Alamy / Alamy / Profimedia

Nekad napuštene, prazne dvorane zgrada i prodavnica ponovno vrve životom, čuju se smeh, razgovor i kuckanje čaša, a ceo prostor oživeo je u vedrim bojama.

U mađarskoj prestonici trošni kafići postali su svojevrsni simbol i turistička atrakcija. U turističkim vodičima pronaći ćete ih pod nazivom „ruin bars“ ili „romkocsma“ na mađarskom, ali uz ovaj vodič neće vam ni trebati, piše Pun kufer.

Budući da ih ima mnogo, lako ćete se prebaciti iz jednog u drugi po potrebi. Svaki ima svoju čar, pa ne sumnjamo da ćete već prve večeri boravka u Budimpešti naći svog miljenika. A evo nekoliko ideja za početak, ali znajte da ih ima mnogo više. Prepustite se ulicama Budimpešte da vas vode i prijatno iznenade.

POGLEDAJTE JOŠ:

Szimpla Kert

Nazivaju ga dedom ili pradedom svih ostalih. Szimpla je bio prvi pab ‘ruševina’ koji se otvorio, a mnogi ga i danas smatraju najboljim, opisujući ga kao „miks svih buvljaka sveta“. U njemu se, usput, i održavaju buvljaci. Ima nekoliko prostorija, raskošan vrt, pivo, vino, koktele, hranu i mesta za stotine ljudi.

Potkulcs

Oni kojima već počinju da idu na živce hipsteri i ceo taj trend, biraju Potkulcs koji je otvorio svoja vrata godinu dana pre Szimple. Samo, Szimpla je proširio ponudu i prilagodio se malo široj publici, dok je Potkulcs ostao ušuškan u uličicama u koje retki zalaze, zadržavši svoju alternativnu atmosferu i sirovu autentičnost.

Fogas haz

Ovo je pab koji pretenduje da postane glavna parti-zona u gradu. Sastoji se od tri dela: kafića s malim restoranom i letnjom terasom, tehno kluba i alternativnog rok kluba u podrumu. Sve zajedno čini gigantski kompleks u kojem se pronalazi svaki ljubitelj partija u gradu.

Anker’t

Preko dana, dvorište Anker’ta postaje prava mala pijaca vegetarijanske hrane i cveća. Ovde se održavaju i festivali poezije, a ponekad posluži i kao modna pista mladih dizajnera u usponu. Pomislite li ikad da vam u današnjem ludom svetu treba azil u kojem vladaju ples, dugine boje i dobra pica – potražite ga ovde.

Koleves

Koleves više naginje gastro ponudi, a meni uključuje sve – od mađarskih, preko vegetarijanskih specijaliteta do jevrejske kuhinje.

Ne zaboravimo da su neki od ovih ruševnih pabova nastali na mestima iz kojih su tokom Drugog svetskog rata iseljeni i prognani Jevreji. Njihov uticaj ostao je vidljiv do današnjih dana, kao i želja lokalnih stanovnika da se očuva sećanje na njih i njihovu kulturu.

Csendes Vintage Bar & Cafe

Ako niste fan glasne muzike i žurki, već tražite nešto mirnije, ovo je mesto za vas. Csendes je zgodan pab ako želite da uživate u piću i razgovoru u prijatnoj atmosferi paba koji meša austro-ugarsku eleganciju i industrijsku modernu. Samo nemojte da vas uplaše lutke koje vise sa plafona.

Grandio

Grandio je parti-hostel i pab u isto vreme. Majstori su pronalaženja izgovora za proslave i partijanje, čemu svedoči podatak da redovno organizuju i alkoholnu Olimpijadu. Ovo je naravno opcija za hard-core žurke, i one koji ne idu u krevet u 23 sata. Spavanja nema, spavaćete kad se vratite kući, ali naravno tek kad korona prođe i ovi lokali prorade kao nekad.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)