Mesto koje čuva uspomenu na najsmrtonosniji događaj

Putovanja 15. apr. 202120:19
Podeli:
Foto:D. VAN RAVENSWAAY / Sciencephoto / Profimedia

Oblak pepela zaklonio je nebo i nastupila je noć koja je trajala godinu dana. Temperature su se spustile ispod nule, a gotovo 75 odsto živih bića na Zemlji je izbrisano, piše sajt punkufer.hr.

Sredinom 80-ih godina prošlog veka skup američkih arheologa proučavao je satelitske snimke na poluostrvu Jukatan u Meksiku i uočila gotovo savršeni prsten, promera većeg od 200 kilometara.

Karakteristične ponikve ispunjene bistrom plavom vodom tipičan su motiv s turističkih brošura, koje u krajoliku deluju nasumično razbacane po poluostrvu, ali gledajući iz svemira, stvaraju uzorak u obliku polukruga.

POGLEDAJTE JOŠ:

Danas je poznato kako je taj potez koji izgleda kao da ga je iscrtao šestar,, zapravo ožiljak koji je ostavio asteroid širine oko 12 kilometara koji je pogodio Jukatan i eksplodirao nezamislivom silom. Tako je nastao krater Čiksulub, koji ime duguje istoimenom gradu. S promerom većim od 180 km smatra se jednim od najvećih udara nebeskih tela u istoriji Zemlje.

Jedna od najsmrtonosnijih katastrofa na planetu povezuje se s masovnim izumiranjem dinosaurusa, a naučni rad koji to potvrđuje objavljen je pre devet godina u magazinu Science Journal. Nuačnici su odbacili druge teorije, poput masovne vulkanske erupcije i drugih mogućih scenarija. Smatraju da je udar asteroida trenutno napravio krater dubok 30 kilometara i podstakao sličnu reakciju tla, kao što bi se „ponašalo“ jezero, da se u njega saspe gomila šljunka.

U narednim godinama svet se promenio do neprepoznatljivosti. Oblak pepela zaklonio je nebo i nastupila je noć koja je trajala godinu dana. Temperature su se spustile ispod nule, a gotovo 75 odsto živih bića na Zemlji je izbrisano.

Danas je ta središnja tačka zamišljene kružnice oko kilometar ispod malog grada Čiksulub Puerto. U mestu od nekoliko hiljada ljudi, niske kuće obojene žutom, belom i narandžastom okružuju skromni gradski trg.

Ljubitelji dinosaurusa koji posećuju mesto kako bi osetili duh prošlih vremena, neretko se gube po obraslim i zavojitim putevima i završavaju u obližnjem Čiksulub Pueblu. Kad dosupu na pravu lokaciju, naići će na pokoji podsetnik na katastrofu svih katastrofa – crteže dinosaurusa koje su naslikala lokalna deca.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar