Koliko nam treba za hranu na moru?
Na Twitteru je osvanula fotografija turista koji trenutno borave u Grčkoj – „iz lokalne prodavnice gde su cene po pravilu više od onih u mega marketima“. Ne i od srpskih.
Kilogram paradajza je evro, paprike evro i po, limun evro i po – kako se čini, sve je značajno jeftinije nego kod nas.
O tome svedoče i fotografije podeljene na grupi Grčka info iz Paralije, gde je paradajz takođe evro, ali i voće koje se kod nas sudeći po cenama može smatrati „egzotičnim“. Banane su evro, nektarine, kajsije, breskve… Trešnje su dva evra.
„Povoljno, jeftinije nego kod nas u Srbiji, tako da svako može da priušti voće i povrće“; „Jeftinije na moru nego kod ekonomskog tigra“; „Jao, čoveče pašću u nesvest, cene realne, a ne naduvane kao kod nas. Živela Grčka!“, komentarišu ljudi tu objavu.
Ima i onih koji se javljaju s drugih destinacija iz Grčke da kažu da je tamo ipak dvostruko skuplje nego u Paraliji, a Milica iz Bujanovca otkrila nam je kakva je situacija sa cenama trenutno u Polihronu.
„Paradajz je 1,5 evro, krastavac, pakovanje rukole i crni luk po evro, zelena salata 0,60 evra. Suhomesnati proizvodi su malo skuplji, ali nismo ih mnogo kupovali jer ih uglavnom ne jedemo. Cena za 10 jaja je od 2,5 do 3,5 evra, pa često pravimo prženice za doručak, kajganu sa slaninom i slično. Litar mleka je 1,20 evra, a tri čaše kiselog mleka oko dva evra“, kaže Milica, a dodaje da u Polihronu već kupuju i mladi krompir – za oko evro po kilogramu.
Sa „drugog prsta“, Sitonije, stiže sledeći cenovnik: krompir 0,95 evra, jagode 1,5 evro, kajsije isto, paprika takođe evro i po… Pa, sračunajte.