Praznik na planini: Tri noći 1.000 evra, mesta skoro da nema

Putovanja 02. feb. 202120:30 > 20:45
Podeli:
Kop
Foto: Dmitry Evteev / Alamy / Alamy / Profimedia

Dan državnosti, koji se u Srbiji slavi 15. i 16. februara, ove godine savršeno se nadovezuje na vikend, pa su mnogi planirali mini odmor. Ipak, ako ste se tek sad setili da biste četiri slobodna dana u nizu mogli da iskoristite za bekstvo na planinu, moglo bi papreno da vas košta.

„Na Rtnju je sve bukirano za taj vikend, a u hotelu u koji sam ranije rado odlazila, na primer, do jula nema ništa slobodno. Na planinama su cene sumanute, u dobrim hotelima dve noći za dvoje 400 evra na Kopu, 300 na Zlatiboru. Valjda svi idu na produžen vikend i svuda je sve već zauzeto, a ono što je ostalo, cene su nenormalne. Dve noći koštaju kao celo letovanje“, požalila nam se jedna čitateljka.

Naivno smo pomislili da do prazničnog vikenda ipak ima još dovoljno vremena da može da se nađe neki pristojan smeštaj. Već na prvu pretragu shvatili smo da je situacija malo nategnutija.

Cene privatnog smeštaja koji se trenutno može naći za taj period preko Airbnb na Kopaoniku ide od 50-ak evra po noći za brvnaru do apartmana koji se iznajmljuje za 570 evra po noći, a može da primi sedmoro ljudi. Ako nađeš ekipu, to svakako kad se razdeli zvuči prilično povoljno u odnosu na hotelski smeštaj. Pritom, iz minuta u minut ponuda je sve tanja.

Booking vas prvo obavesti da „90% smeštajnih objekata na veb sajtu nije raspoloživo za vaše datume“, a onda vam preporuči luks hotele u kojima dve osobe za tri praznične noći treba da izdvoje i više od 1.000 evra. Zanimljiv podatak: trenutno je za taj period slobodna samo još jedna dvokrevetna soba u Gorskom Hotelu, u kojoj tri noći koštaju 1.104 evra plus takse.

I skromniji hoteli su većinom popunili kapacitete, uprkos tome što za produženi vikend naplaćuju više nego all exclusive aranžman u Turskoj. A na tu cifru svakako treba dodati i cene ski pasa, te hrane i pića od kojih se u najavi vrti u glavi.

Pročitajte još:

Slična situacija je i na Zlatiboru. Uprkos tome što se svi žale na gužvu i prirodu koja se povlači pred građevinskim radovima, jedva da se može naći neki sobičak za taj vikend. I košta do 300 evra po noći. Pažnju nam je privukla jedna hit ponuda – kauč na razvlačenje u kojem se tri noći možete baškariti s voljenom osobom za 285 evra (plus takse).

Od 13. do 16. februara nema nijednog slobodnog kreveta ni u hotelu Stara planina, a prvi datum za koji je moguće izvršiti rezervaciju je 27. februar, kada će vas jedno noćenje u dvokrevetnoj sobi koštati 163 evra. Alternativa su apartmani po Pirotu i okolini, gde je noć 20-50 evra.

Divčibare opravdava reputaciju „planinskog Neuma“, gotovo sav smeštaj je razgrabljen, a pre nego što pomislite da ste našli sobu od 20-30 za noć – obratite pažnju na lokaciju. Vrlo je verovatno da biste bili kilometrima udaljeni od centra dešavanja.

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar