Da li će baba Marta da nam naplati proleće u februaru

Lifestyle 01. feb. 202114:22 > 14:24
Podeli:
Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Opet smo na temperaturnom ringišpilu: nakon ledenog kraja januara, ove nedelje se "vozimo" do 18 stepeni, što je maksimalna prognozirana temperatura za petak, a onda opet idemo u minus i čekamo sneg... Šta se dešava s vremenom i da li nam ova "šizofrena" zimska prognoza nagoveštava sneg u proleće - pitali smo meteorologa Nedeljka Todorovića.

Temperaturna vrteška od 1. januara do 10. februara

Grafika: Slađana Đermanović

„Nagle temperaturne promene su formula našeg vremena, karakteristika naše umereno kontinentalne klime – ne samo od početka ove godine, nego oduvek, isto je bilo prošle godine, i pre sto godina… Stalno se menja toplo-hladno, toplo-hladno, zimi kiša-sneg. Evo sad ide toplo vreme, posle 10. februara opet hladno, pa onda opet toplo… I kako se proleće bliži, svaki sledeći topli period je malo topliji, a hladniji malo manje hladan“, objašnjava meteorolog Nedeljko Todorović za portal Nova.rs.

Pročitajte još:

Vremenska prognoza za februar najavljuje toplije i vlažnije vreme, sa srednjom temperaturom vazduha oko jedan stepen iznad proseka, a na opasku da nam se ova zima ipak čini neuobičajeno toplom i da se ne sećamo da smo ranije imali 17-18 stepeniu ovom periodu, Todorović podseća da je sećanje relativna stvar, te da se treba oslanjati na izmerene podatke.

„Ne sećate se, ali imali smo u februaru i preko 20 stepeni. Maksimalna izmerena temperatura u februaru je 24 stepena, a znate kad je to bilo? Ne u prošlom, već u pretprošlom veku – 12. februara 1899. godine. Nećemo ove godine dostići taj rekord“, kaže Todorović.

A da li ovakvo vreme može da znači da se „baba Marta“ sprema da nam zimom naplati sve ove tople dane?

„I to se dešava, ne znači da će se ove godine desiti, ali kod nas sneg pada od oktobra do kraja aprila. Ne svake godine, ali stotinama godina to je raspon. Nemoguće je dati prognozu za duži period i proceniti ponašanje prirode, ali srednji datum padavina je 23. mart, do tada uvek možete da očekujete sneg“, ističe Todorović.

Što se tiče narednog perioda, po najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), sutra, nakon jutarnje magle, kreće otopljavanje, najniža temperatura biće od -3 do 5, a najviša od 5 na severu do 13 °C na jugu Srbije.  Od srede do petka sve toplije, umereno oblačno sa dužim sunčanim periodima i temperaturama do 18 stepeni, uz naglo otapanje snežnog pokrivača na planinama, zbog čega je u petak na snazi narandžasto upozorenje.

U subotu i u nedelju veći deo dana umereno oblačno sa sunčanim periodima i suvo. Dnevna temperatura znatno iznad proseka za ovaj period godine, ali u nedelju od sredine dana najpre na jugu i jugozapadu naoblačenje sa kišom, na planinama sa snegom koje će u toku noći zahvatiti celu zemlju… Pa ispočetka.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar